Narva linnavalitsuse kommunikatsioonijuht Aleksandra Grünvald ütles pressiteate vahendusel, et „valitsuse liikmete viimaste päevade tegevus ja sõnavõtud ei jäta kahtlustki, et meie tank T-34 monumendi saatus on otsustatud, seda sõltumata Narva elanike arvamusest ja tegevusest“.

Tema sõnul on tanki pjedestaalilt mahavõtmine ja avalikust ruumist eemaldamine, nagu lubab valitsus, jõuline ja kõlav lahendus, mis aga „kutsub esile tõsise elanike ja riigivõimude konflikti“.

„Täna kannavad üleskutsed säilitada monument praegusel kujul täpselt sama ohtu inimestele, riigile, kõikidele kultuuri-, integratsiooni-, majandus- ja ajalooprotsessidele. Sellele kutsumine tähendab samamoodi uute konfliktide ja ühiskonnale ohtlike sündmuste esilekutsumist,“ lisas Grünvald.

Ta märkis, et linnavolikogu liikmed „mõistavad monumendi kultuurilist väärtust ja toetavad elanike soovi säilitada tank kui oluline ajaloopärand“, mistõttu pakuvad välja ka omapoolse rahumeelse lahenduse.

Narva linnavolikogu liikmete pakutud lahendus:

  • Viia tank T-34 avalikust ruumist ajutiselt mõnda suletud linnapiirkonda, muutes selle staatuse monumendist muuseumieksponaadiks.

  • Muuseumieksponaadi Tank T-34 uue asukoha määramiseks tuleb moodustada ühine töörühm, kuhu kuuluvad Narva linnavolikogu kõikide fraktsioonide esindajad, mittetulundusühingute ja muud linna ühiskondlike organisatsioonide esindajad.

  • Töörühmal koostöös linnavolikogu liikmete ja Narva linna elanikega tuleb välja töötada ühisotsus muuseumieksponaadi Tank T-34 säilitamise ja eksponeerimise kohta, lähtudes kehtivatest õigusaktidest, samuti arvestades lähiajal valitsuse poolt vastuvõetavaid õigustloovaid akte.

„Usume, et selline kompromisslahendus aitab vältida ühiskonna lõhenemist, konfliktsituatsioonide tekkimist ja korvamatuid tagajärgi. Oleme koostööks ja dialoogiks valmis,“ väitsid linnavolikogu esindajad, kelle nimesid pressiteates välja ei tooda.

Peaminister Kaja Kallas tegi täna visiidi Ida-Virumaale, et rääkida nõukogudeaegsete monumentide teisaldamisest Narva linnavalitsuse ja -volikogu ning Narva-Jõesuu võimu esindajatega. Kohtumine toimus kell 13 Narva linnavolikogu ruumides.