Osa venemaalastest kasutab Soomet vaid trasiitriigina reisil näiteks Vahemere äärde, vahendab Yle Uutiset.

„Sellele pööratakse küll nüüd juba tähelepanu,“ ütles Soome välisministeeriumi konsulaarülem Jussi Tanner.

Tanneri sõnul esineb transiiti „mõnevõrra“ ja sellesse võidakse ka sekkuda.

„Küll me sekkume sellesse, kui Soome Schengeni viisadega hakatakse tõesti kuhugi mujale reisima. Sellise nähtuse kohta saadetakse sõna ka teistest Schengeni riikidest üsna kiiresti,“ kinnitas Tanner.

Yle teatas eelmisel nädalal, et Vene ettevõtted on hakanud müüma reise Peterburist otse Helsingi-Vantaa ja Lappeenranta lennujaama, kust on lennuühendused mujale Euroopasse.

Soomest saavad venelased Euroopasse lennata, kuigi Euroopa Liit keelas lennureisid Venemaalt pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse.

Tanner on Vene ettevõtete äriideest teadlik.

„On tüüpiline, et seda juhtub, aga kindlasti seab EL sellele ettevõtlusele edaspidi mingid piirid,“ ütles Tanner.

Venelastele antavad viisad võetakse arutlusele Euroopa Liidu tasemel augusti lõpus välisministrite mitteametlikul kohtumisel.

Soome loodab sealt EL-i ühist liini viisade väljaandmise kohta.

Soome on juba viisade väljaandmist piiranud, sest viisataotlusi saab esitada ainult eraldi selleks aega reserveerides. Aja reserveerimine võeti algselt kasutusele koroonaajal, aga nüüd ei ole sõja tõttu tahetud sellest loobuda.

Tanneri sõnul on viisataotluste esitamise ajad reserveeritud mitmeks nädalaks ette.

„Vastuvõtuaegade nõudmine ületab märkimisväärselt pakkumist, aegu läheks palju rohkem,“ ütles Tanner.

Soomes on surve karmima liini kehtestamiseks juba enne kuu lõpus toimuvat ministrite kohtumist.

Yle tellitud küsitluse järgi lõpetaks selgelt üle poole soomlastest turistiviisade väljaandmise venemaalastele täielikult ja kohe.

Viisade väljaandmise lõpetamine, rääkimata kehtivate viisade tühistamisest, põrkab juriidilistele probleemidele, aga ka oma tegevusega saab praktikas viisade väljaandmise arvu mõjutada.

Viisataotluste vastuvõtuaegu on Soome saatkondades ja konsulaatides Venemaal pakkuda umbes tuhat päevas, aga soovi korral võib neid aegu vähendada.