USA Sõjauuringute Instituut (ISW) keskendub oma igapäevases ülevaates Zaporižžja tuumajaamale, kus mõlemad pooled süüdistasid laupäeval üksteist tuumajaama lähistel toimuvas tulistamises. Ukraina ja Venemaa kinnitusel puhkes tuumajaama vesinikuhoidlas suurtükitule tõttu tulekahju.

Vene opositsiooniväljaande Insider allika teatel on Vene väed mineerinud tuumajaama ühe bloki turbiiniruumi. Teise allika sõnul viibib jaamas umbes 500 Vene võitlejat koos soomustransportööride ja õhutõrjekahuritega ning jaama ümbrus on mineeritud. Sama allika sõnul ladustavad Vene väed energiablokkide lähedusse miine ja laskemoona. Muu hulgas olevat Vene väed paigutanud reaktoritest 4 km ja tuumajääkide hoidlast 2 km kaugusele raketiheitjate Grad patareid.

Ukraina kindralstaap märgib hommikuses teates, et Venemaa relvajõud tegelevad Valgevene territooriumile uute sõdurite ja õhutõrjevahendite toomisega. Harkivi ja Donetski oblastis piirdus sõjategevus laupäeval mitmel suunal vastastikuse suurtüki- ja raketitulega. Kramatorski suunal Spirne lähedal andsid Vene ründelennukid ka õhulöögi, Verhnokamjanski piirkonnas löödi tagasi Vene relvajõudude pealetung. Samuti tungivad venelased peale Slavjanski suunal Bohordõtšne ja Dolõna lähistel. Õhulööke anti ka Bahmuti ja Avdiivka suunal, kus teatatakse arvukatest Venemaa ründeoperatsioonidest.

Lõunarindel Zaporižžja ja Novopavlivski suunal teatatakse mitmel pool raketi- ja suurtükitulest ja Vene õhulöökidest. „Lõuna-Bugi suunal tulistab vaenlane tankidest ja kogu suurtükiväe paletist kogu kontaktjoonel ja sügaval kaitsest, üritades okupeeritud alasid hoida,“ märgitakse Ukraina teates. „Ukraina õhujõud, raketi- ja suurtükivägi jätkavad Vene okupantide kogunemispunktide, sõjatehnika ja laskemoonaladude tulistamist. Kaotuste tulemusel keeldub vaenlase isikkooseis mõnel pool lahingusse minemast ja tegeleb sabotaažiga.“

Vene meedia teatel tulistati laupäeval Nova Kahhovka okupatsioonivõimude asejuhti Vitali Hurat, kes viidi raskes seisundis haiglasse ja suri seal. Enne seda teatas meedia, et Hersoni oblasti okupatsioonivõimude juht Volodõmõr Saldo viidi raske mürgitusega Moskvasse ja viibib alates reedest kunstlikus koomas.

Ukraina taristuministeeriumi teatel väljus Odessa ja Tšornomorski sadamatest pühapäeva hommikul neljast viljalaevast koosnev karavan, pardal ligi 170 000 tonni vilja.



Jaga
Kommentaarid