Politico kirjutas reedel allikatele viidates, et kõik USA kõrgete sõjaväeametnike katsed Hiina kolleegidega ühendust saada on kogu käesoleva nädala jooksul ebaõnnestunud. Peking kinnitas samal päeval, et lõpetab ametlikud kontaktid USA sõjaväeametnikega, sealhulgas piirkondlike komandöridega.

Pentagoni teatel vestles USA vägede ülemjuhataja Mark Milley oma Hiina kolleegi Li Zuochengiga 7. juulil. Ühendriikide kaitseminister Lloyd Austin kohtus Hiina kaitseministri, kindral Wei Fenghega viimati juunikuus Singapuris.

Ent alates sellest ajast on pinged kahe riigi vahel tohutult kasvanud. Hiina alustas nädala keskel Taiwani lähedal merel ja taevas oma kõigi aegade suurimaid sõjaväeõppusi. Tegemist oli raevuka vastusega USA kongressi esindajatekoja spiikri Nancy Pelosi Taiwani-visiidile, mida Hiina ei tunnista iseseisva riigina ja peab seega jätkuvalt enda omaks.

USA välisminister Antony Blinken ütles reedel, et Hiina reaktsioon Pelosi visiidile on jõhkralt provokatiivne ja et Hiina ei püüa hirmutada mitte ainult Taiwani, vaid ka teisi naabreid. Samal päeval lasi Hiina mitu raketti Taiwani lähedale vette. Neli neist lendas sealjuures üle pealinna Taipei.

„Kui Hiina sõjavägi tegutseb üha agressiivsemalt ja on sagedamini USA vägede vahetus läheduses, vajame turvalisuse tagamiseks täiendavaid meetmeid,“ ütles Pentagoni Aasia poliitika kõrge ametnik Randy Shriver Politicole.

USA riikliku julgeolekunõukogu pressiesindaja John Kirby ütles, et kuigi Hiina keeldumine USA sõjaväeametnikega suhtlemisest ei võta neilt täielikult võimalust dialoogi pidada, suureneb sellega võimalike intsidentide oht.

„Suhtlusliinid on olulised, et aidata vähendada valearvestuste ja väärarusaamade ohtu,“ ütles Kirby.