Siseminister Lauri Läänemets käis esmaspäeval Narvat külastades välja variandi, mille kohaselt võiks narvalastele tankimonumendi eemaldamise taustal näidata riigi kohalolekut ka muudes küsimustes kui pelgalt punamonumentide kontekstis. Sedapuhku tõi ta esile näiteks sealse haigla loomise, soodsate üüripindade ehitamise ja koolide loomise ideed.

Reformierakondlane ja julgeolekuekspert Eerik-Niiles Kross pidas sääraseid ideid ogaraks. Mida arvab sellest peaminister Kaja Kallas? Kas narvalastele peaks tankimonumendi puhul mingisuguse kompromissi leidma või mitte?

„Ei, see tank on taparelv. See tank tegelikult sümboliseerib seda, et inimesi tapetakse praegu ka Ukrainas. Seal pole lahkunuid. Nii et ei, need otsused on täiesti eraldiseisvad. Oleme teinud otsused punamonumentide eemaldamiseks Eesti avalikust ruumist (sh Ida-Virumaal Narvas) ja nende otsustega läheme sellega edasi,“ sõnas peaminister. „Ida-Virumaa saab valitsuselt väga palju raha erinevate projektide jaoks. Näiteks õiglase ülemineku fond, Ida-Viru keskhaigla sai raha juurde, erinevad Euroopa rahad, mida oleme sinna suunanud. Pöörame Ida-Virumaale väga palju tähelepanu ja pöörame ka edaspidi. Aga niisamuti ei saa vaeslapse ossa jääda ka teised Eesti piirkonnad.“

Ta märkis, et vorstikauplemist tema valitsus Narva tankimonumendi eemaldamise pärast ei praktiseeri.

Kuula lähemalt videost.