Schröder käis hiljuti taas Moskvas ja kohtus seal enese sõnul Venemaa presidendi Vladimir Putiniga, vahendab Der Spiegel.

Pärast vestlusi oma Vene sõbraga arvab Schröder nüüd, et on veel võimalik saavutada diplomaatiline lahendus.

„Hea uudis on, et Kreml tahab lahendust läbirääkimiste kaudu,“ ütles Schröder Sternile.

Hiljuti sõja poolte vahel saavutatud kokkulepe Ukraina vilja ekspordi üle on Schröderi sõnul esimene edusamm, mida saab võib-olla pikkamööda relvarahuks laiendada.

Endist kantslerit on juba ammu tema erakonna sotsiaaldemokraatide (SPD) sees kritiseeritud tema läheduse pärast Putini ning Vene nafta- ja gaasitööstusega. Ukraina sõda nimetas Schröder nüüd intervjuus taas Vene valitsuse veaks, aga kaitses samal ajal oma Moskva kontakte.

„Aga miks peaksin ma lõpetama suhtlemise, mis on õiguslikult võimalik ja ei tekita mulle ega minu perekonnale probleeme?“ küsis Schröder.

Schröder rääkis, milliseid järeleandmisi Ukraina peaks tegema

Schröderi sõnul on suur viga Ukraina võimalikke järeleandmisi Venemaa „dikteeritud rahuna“ juba ette maha teha. Schröderi sõnul on tõeliselt tähtsad probleemid lahendatavad, sealhulgas on võimalik kompromiss Donbassi üle ja relvastatud neutraalsus Ukraina jaoks NATO liikmesuse alternatiivina.

Schröder rõhutas, et Krimm on tema arvates Kiievi jaoks kaotatud.

„Ettekujutus, et Ukraina president Zelenskõi võtab Krimmi sõjaliselt tagasi, on ju absurdne,“ ütles Schröder. „Kes usub tõsimeeli, et Venemaa president võiks Krimmi taas ära anda?“

Schröder ülistas Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani vahendustegevust.

„Aga ilma Washingtoni jah-sõnata see läbi ei lähe,“ ütles Schröder.

Jaga
Kommentaarid