California esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi maandus Taiwanis kohaliku aja järgi teisipäeva hilisõhtul, kirjutab NPR. Tema visiidi planeerimisega kursis oleva allika sõnul kohtub ta homme ehk kolmapäeval Taiwani seadusandliku kogu liikmete ja presidendi Tsai Ing-weniga.

Hiina on säärase käigu eest USA-d hiljuti teravalt hoiatanud, mis omakorda teeb Valgele Majale muret: Pelosi visiit võib vallandada kriisi Taiwani väinas ning halvendada niigi pingelisi USA-Hiina suhteid.

Hiina saatis riikliku ringhäälingu CCTV teatel enne Pelosi saabumist üle Taiwani väina kaks hävitajat Su-35. Lisaks on Hiina oma rannikualal tõstnud nähtavalt militaarset kohalolekut. Ka Ameerika tegi militaarse žesti: Pelosi külaskäigu ajaks on Taiwani lähedusse viidud 4 USA sõjalaeva.

Visiidist ei teatatud ette ja see on osa Pelosi ringreisist Aasias: ametlikult pidi ta väisama Singapuri, Malaisiat, Jaapanit ja Lõuna-Koread, kus ta on juhtinud väikest kongressi delegatsiooni. Taiwani külastamine polnud ametlikus kavas kirjas.

Miks Taiwani visiit USA-Hiina suhete vaatevinklist oluline on?

Pelosi on kõrgeima auastmega Ameerika ametnik, kes on Taiwani külastanud alates toonasest spiiker Newt Gingrichist 1997. aastal. Pelosi visiidi planeerimisega kursis olev allikas ütles, et Taiwani president annab talle autasu ja ta külastab enne kolmapäeval lahkumist muuseumi.

Taiwan on küll demokraatlik ja end ise valitsev riik, kuid kommunistlik Hiina peab seda oma territooriumiks. Taiwani valitsus on tegutsenud kommunistlikus Hiinast lahus alates sellest ajast peale, kui natsionalistid sinna põgenesid pärast kodusõja kaotamist kommunistidele 1949. aastal.

Washington tunnustab Pekingi seisukohta, et Taiwan on osa Hiinast, kuid USA ei ole kunagi toetanud Hiina suveräänsust Taiwani üle, olles säilitanud saarega olulise, kuigi mitteametliku suhte.