„Sõjalise sümboolikaga peaks tegelema Eesti riik,“ märkis Läänemets (SDE). „Tegemist on väga suure tähendusega agressioonisümboliga, mistõttu ei peaks see olema mitte kohaliku omavalitsuse asi, vaid Eesti Vabariigi huvi ja otsus. Valitsus ei saa käituda nii, et las keegi teeb. Kui on olulised ja tähenduslikud asjad, siis peab valitsusel olema otsustusõigus.“

Läänemets toonitas, et tankimonument T-34 tuleks teisaldada väärikal ja läbipaistval moel: öö varjus kohalikele olulist monumenti teisaldama ei hakata. Kohalikud käivad seal muuhulgas ka näiteks kadunud pereliikmeid mälestamas, mistõttu tuleb monumendi eemaldamise protsessis ka emotsionaalse seotuse aspekti arvesse võtta.

Valitsus ei saa käituda nii, et las keegi teeb.

Lauri Läänemets

Läänemets sõnas, et kõikide nende küsimustega tegeleb riigikantselei juurde loodud monumendikomisjon, kus otsitakse hetkel õiguslikku alust, mis laseks valitsusel T-34 monumendi küsimusega tegeleda. Hetkel on seadusandluses kirjas, et ettepanek monumendi teisaldamiseks tuleb teha kohalikel omavalitsustel, kuid Narva meer ja sotsiaaldemokraat Katri Raik on selle variandi T-34 küsimuses välistanud.

Lisaks sümboolikale puudutas Läänemets ka jutupunkte, mis võiksid Narva inimestele tulevikus justkui heameelt tuua: jutt käib Narva haigla ehitamisest, õpetajatele-spetsialistidele taskukohaste üüripindade loomisest ning mõistlikul hinnatasemel toasooja tagamisest. Läänemets plaanib valitsusele vastavad ettepanekud teha.

„On oluline, et Narva elanik näeks riigi kohalolekut ka muudes küsimustes kui sümbolite ja monumentide kontekstis,“ sõnas Läänemets. „On väga oluline, et riik tagaks igapäevase elukvaliteedi ja toimetuleku siinsete elanike jaoks.“

Kokkuvõtvalt - riik võiks näidata Narva inimestele, et mitte ainult ei võeta ära, vaid ka antakse, sõnas Läänemets. „See on minu seisukoht,“ võttis ta täna piirlinna meeriga arutatu kokku.

Katri Raik märkis, et kui miskit võetakse ära, tuleks üht-teist ka vastu anda.

Vorst-vorsti vastu?

Katri Raik märkis, et kui keegi tõlgendab täna räägitut kui „vorst-vorsti vastu“ kokkulepet, siis nii päris pole.

„See ei ole nii lihtne,“ ütles linnapea. „Kuid kui midagi ära võtta, tuleb siiski ka midagi asemele anda. Ja asemele tuleks anda paremat elu.“

Raik märkis, et homme ei juhtu tankiga veel miskit, edasine ajakava tanki teisaldamise suhtes on riigikantselei komisjoni kätes. Lisaks on huvitav näha, mis saab Narva linnavolikogus rahvaalgatusest, mille raames soovivad ca 3000 allakirjutanut monumentide teisaldamise teemal Narvas rahvaküsitlust korraldada.

„Mis sellest edasi saab, seda kommenteerida ei oska. Mina linnavolikogu tööd ette ei tea ennustada,“ ütles Raik lõpetuseks.