Möödunud laupäeval teatati keskkonnaametile, et Umbusi jõe vesi on kahtlast värvi.

AS Pajusi ABF farmi silohoidlatest lekkis silomahl sadeveekanalisatsiooni, kuna hoidla kogumisrennid olid ummistunud. Kanalisatsiooni kaudu jõudis silomahl mööda kraavi Umbusi jõkke. „Eile leidsime reostuse allika ja õhtul kella 19ks sai kraavi suue liivaga suletud ja reostuse levik lõpetatud. Suur tänu hoolivatele kodanikele, kes reostusest märku andsid!“ ütles keskkonnaameti järelevalveosakonna Jõgevamaa büroo juhataja Dora Kukk.

Jõkke sattunud silomahl on tugev toitainete kontsentraat, mis tekitab veekogus hapnikupuuduse, mistõttu kalad ja teised veeloomad võivad hukkuda. Reostusallikast kuni Umbusi külani on keskkonnaamet ka leidnud surnud kalu: peamiselt ahvenaid, aga ka näiteks mõne haugi.

Surnud kalad

„Teatud määral keskkonnakahju on kindlasti tekkinud, selle umbkaudne suurus selgub väärteomenetluse käigus. Ehkki Umbusi jõgi on lõheliste kudeala, siis kudeajaks on reostuse mõjud kindlasti taandunud. Õnneks on tegemist vooluveekoguga, kuhu tuleb kraavidest puhast vett pidevalt peale. Kasuks tuleb ka vihmane ilm, mis aitab reostuse kontsentraati jões lahjendada,“ sõnas Dora Kukk.

Keskkonnaamet alustas ettevõtte kohta väärteomenetlust. Ettevõttel tuleb muu hulgas puhastada trassid ja kraav, mille kaudu reostus jõkke sattus. Päästeamet nõustab endiselt ettevõtet, et reostusohtu minimeerida.

„Vallavalitsus on õnnetusest teadlik, küsimusega tegeleb keskkonnaameti järelevalveosakond. Kaldale uhutud kalad on mõistlik kokku koguda,“ seisab Põltsamaa valla Facebooki lehel.

Sotsiaalmeedias viitasid kohalikud, et surnud kalu on ka Lustivere paisjärves. „Palun hoida lemmikloomad veekogust eemal ja ka ise veega kokku puutudes pesta end seebi ja puhta veega. Appi tulles kasuta abivahendeid, kummikindaid jne,“ märkis üks inimene, kes organiseerib surnud kalade kokku korjamist.

Teine kohalik tõi hoiatava näite, et kui käsi vette panna, siis pärast kipitab see pikalt.