Et Serbia ei tunnusta Kosovot iseseisva riigina, ei tunnusta nad ka Kosovo passe reisidokumendina. Kosovo peaminister Abin Kurti teatas juunis, et nüüdsest hakkab Kosovo Serbia suhtes samasugust poliitikat rakendama, ent see ajas Serbia presidendi Aleksandar Vucici marru, kirjutab Euractiv.

Vucic väitis, et Kurti valmistub Põhja-Kosovos elavate serblaste vastaseks rünnakuks, pakkumata oma väitele tõestust. Põhja-Kosovo serblased suhtuvad Kosovo iseseisvusesse samamoodi tõrjuvalt, nagu suur enamus Serbia elanikke.

Täna on tulnud mitmeid kinnitamata teateid olukorra ärevnemisest piirkonnas – õhuhäirest Põhja-Kosovos, teede sulgemisest ning ka tulevahetusest piiril. Õhuhäiret ning mõnede teede väidetavalt kohalike poolt sulgemisest on kirjutanud raadio Vaba Euroopa uudisveeb, ent enamus rahvusvahelisest meediast pole võimalikke pingete kogunemisi kajastanud. Vastuseks äreva info levimisele on Serbia kaitseministeerium teatanud, et Serbia väed ei ole Kosovosse sisenenud.

Aprillis ütles Kosovo president Vjosa Osman intervjuus Eesti Päevalehele, et Aleksandar Vucic kopeerib Vladimir Putini võtteid. „Kui jätkub lepituspoliitika Vučići asjus, kes on omaaegne Slobodan Miloševići propagandajuht, siis ei tasu positiivseid uudiseid oodata,“ ütles Osman. „Kui kuulata tema väljendusviisi, siis see on identne 1990-ndatel kuulduga,“ lisas ta viidates toonasele verisele konfliktile.

Kosovo presidendi kantselei ülem kirjutas täna õhtul Twitteris, et Vucic jäljendab pingete kruvimisel Putinit. „Inforuum täidetakse valedega, mille eesmärk on levitada hirmu. Ta valetab, kui ütleb, et serblasi kiusatakse taga ning esineb sõjaka retoorikaga. Ta kukub selles läbi!,“ säutsus Blerim Vela.

Vela kirjutas veel: „Faktid hiljutiste sündmuste kohta Põhja-Kosovos on järgmised: täna kell 16 andis (Petar) Petkovic (Milan) Radoicicile käsu. Serbia seadusevastased struktuuriüksused alustasid barrikaadide paigaldamist.“ Petkovic on Serbia Kosovo-küsimuste eest vastutava ameti juht, Radoicic üks juhtivaid serblasest poliitikuid Kosovos.

Balkan Insight vahendab, et Kosovo politsei sõnul on mõnede nende Põhja-Kosovos asuvate üksuste pihta tuli avatud. Haavatuid ei ole.

Erinevad Kosovo ametivõimud ütlevad, et olukord on kontrolli all.