Riigipead leppisid kokku näost näkku kohtumise korraldamise alustamises, mis oleks nende esimene, sest Xi väldib koroonaviiruse tõttu reisimist. Räägiti ka teatud koostöövaldkondadest nagu kliimamuutusega seotu, vahendab CNN.

Esiplaanil oli aga Taiwani küsimus. Sellest on saamas tõsine tüliõun, sest USA kardab Hiina peatseid samme saare vastu ning USA esindajatekoja spiikri Nancy Pelosi võimalik visiit Taiwanile on kutsunud esile Pekingi hoiatused. Bideni administratsioon püüab vältida pingete kontrolli alt väljumist.

Telefonivestlus kestis kaks tundi ja 17 minutit ning sisaldas Hiina poole teatel kurjakuulutavaid hoiatusi Bidenile.

„Avaliku arvamusega ei tohi vastuollu minna ja kui te mängite tulega, saate põletada. Ma loodan, et USA pool näeb seda selgelt,“ ütles Xi Hiina riikliku uudisteagentuuri teatel Bidenile.

Valge Maja ülevaade nii selgesõnaline ei olnud.

„Taiwani kohta rõhutas president Biden, et Ühendriikide poliitika ei ole muutunud ja et Ühendriigid on tugevalt vastu ühepoolsetele katsetele muuta status quo’d või õõnestada rahu ja stabiilsust üle Taiwani väina,“ öeldakse USA avalduses.

USA kõrge ametnik nimetas arutelu Taiwani üle „otsekoheseks ja ausaks“, aga pisendas Xi hoiatust, väites, et see on tavaline, et Xi hoiatab „tulega mängimise“ ohtude eest.

Lootus suhete parandamisele Hiinaga on USA poolel väike. Selle asemel loodetakse, et isikliku sideme säilitamine Xi’ga võimaldab parimal juhul ära hoida valearvestusi, mis võivad viia vastasseisuni.