Kaitsepolitsei ametnikud pidasid 4. juulil kinni neli inimest, keda kahtlustatakse korruptsioonikuritegudes. Endist Pirita linnaosavanemat Tõnis Liinatit kahtlustatakse altkäemaksu võtmises. Harju maakohus otsustas vahetult pärast kinnipidamist, et Liinat peab jääma kaheks kuuks vahi alla.

Ringkonnakohus otsustas täna, et ta vabaneb vanglast. „Ringkonnakohus otsustas, et maakohtu vahistamismäärus on küll seaduslik ja põhjendatud, ent kuna vahepealsel ajal, s.o pärast maakohtu määrust, on Liinat Pirita linnaosa vanema ametist vabastatud, samuti on ta lahkunud erakonnast, ei saa tema puhul enam rääkida vahistamisalusena uute korruptsioonikuritegude toimepanemise ohust. Olukorras, kus tänaseks enam vahistamisalust ei esine, tuleb ringkonnakohtul Liinat vahi alt vabastada,“ vahendab kohtu pressiesindaja.

Linnavalitsus vabastas Liinati ametist alates 15. juulist. Samal päeval lahkus ta ka Keskerakonnast.

Eilsel kohtuistungil selgus, et mees on lasknud kahtlustuse kohaselt tuntud ärimeestel kinni maksta autoremondi ja võtnud üle 20 000 euro altkäemaksu.

Prokuratuur kinnitas, et kaks kahtlustuse saanud ärimeest on Tiit Kurvits (49) ja Erki Piirsalu (51). See, kes on kolmas kahtlustatav, jääb praegu veel kinnitamata, sest kriminaalmenetlus on käimas.

Liinatiga seotud kuriteokahtlustuse kohaselt maksis Kurvits 2020. aasta aprillis kinni Liinati auto remondi ligi 4000 euro eest. Selle eest „tasus“ linnaosavanem Kurvitsale soodsate hanketingimustega. Liinat sõlmis lepingu Pirita puhkeranna hoolduseks Kurvitsa firmaga GT4U Eesti OÜ.

Ärimees Erki Piirsalu tasus Liinatile kokku sularahas 21 540 eurot, kinnitas prokuratuur.

Ühtlasi selgus Liinati pangakonto väljavõtetest, et mees oli tihe hasartmängude harrastaja. Kaitsjate Paul Kerese ja Andri Rohtla hinnangul ei vasta Liinati käitumine siiski hasartmängusõltlase käitumisele.