Kokkulepe, mis tehakse ametlikult teatavaks täna, hõlmab 980 Lõuna-Korea mudelil K2 põhinevat tanki, 648 iseliikuvat haubitsat K9 ja 48 hävituslennukit FA-50, teatas Poola kaitseministeerium tehingu väärtust avaldamata.

Esimesed 180 tanki K2, mida toodab Hyundai Rotem ja mis on varustatud automaatselt laetavate 120-millimeetriste suurtükkidega, peaksid saabuma juba sel aastal. 800 moderniseeritud tanki tootmine algab 2026. aastal Poolas, teatas ministeerium.

Esimesed 48 liikurhaubitsat K9, mida toodab Hanwha Defence, peaksid samuti saabuma sel aastal ning teine 600 ühikust koosnev partii peaks hakkama saabuma 2024. aastal. Alates 2025. aastast peaks ka nende tootmine algama Poolas.

Lõuna-Korea erukindral Chun In-Bum ütles CNN-ile, et tegemist on riigi suurima relvamüügitehinguga.

„K9... on ilmselt parim suurtükiväesüsteem maailmas, millega on võrreldav vaid Saksa süsteem. FA-50 on lahinguversioon T-50-st, mis on kogunud mainet parima treeninglennukina maailmas. Tank K2 oma viimases versioonis on parem kui miski muu, mis Lõuna-Koreal seni on olnud,“ ülistas Chun.

Mais Soulis visiidil käies ütles Poola kaitseminister Mariusz Błaszczak, et sõda Ukrainas näitab, et Poolal on Lõuna-Korea relvi hädasti vaja.

Błaszczaki sõnul on Lõuna-Koreal ja Poolal sarnane julgeolekuolukord ja seetõttu ka vaja sarnaseid relvi.

Kaitsetööstuse analüütik ja endine Briti armee ohvitser Nicholas Drummond ütles aga, et tank K2 on sisuliselt Saksa Leopard 2 vähem võimekas versioon. Samuti ütles Drummond, et Aasias toodetud tehnikaga võivad sõja korral tekkida varustusahela probleemid.

FA-50, mida toodab Korea Aerospace Industries koostöös USA kaitsetööstushiiglase Lockheed Martiniga, on ülehelikiirusega kerge lahingulennuk, mis on sobiv maismaaobjektide ründamiseks ja mõningaseks õhuvõitluseks.

Lennuk on relvastatud õhk-õhk-tüüpi rakettidega Sidewinder, õhk-maa rakettidega Maverick ja kolme 30-millimeetrise kahuriga. Kasutada saab ka erinevaid pomme.