MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut ja uuringufirma Norstat Eesti AS koostöös küsitletakse iga nädal inimeste erakondlikku eelistust. Viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 33,2%, konservatiivset rahvaerakonda (EKRE) 19,3% ja Keskerakonda 17,1% valimisõiguslikest kodanikest.

Reformierakonna toetus on suve jooksul näidanud pigem kerget langustrendi. Hetkel on peaministripartei toetus 1,6 protsendi võrra madalam kui juuni keskel. Samas Keskerakonna toetus viimase nädalaga ei muutunud.

Esikolmikule järgnevad parlamendiväline Eesti 200 (10,2%), Isamaa (9,1%) ning sotsiaaldemokraadid (8,4%). Sotside toetus on veidi enam kui kuu ajaga tõusnud 2,1 protsendi võrra. Lisaks on sotsid ja Isamaa ainsad, kel on õnnestunud suve jooksul oma reitingut suurendada.

Viimased koondtulemused kajastavad küsitlusperioodi 27. juunist 25. juulini ning kokku küsitleti 4006 valimisealist Eesti kodanikku. Koalitsioonierakondi toetab kokku 50,7% ja opositsioonierakondi 36,3% vastajaist.

Tulemuste presenteerimisel on Ühiskonnauuringute Instituut ja Norstat keskendunud viimase nelja nädala koondtulemusele. Sel kujul erakondade toetusprotsentide arvutamine tasandab üksikutes küsitlustes esinevad kõikumised, mis tulevad nii suuremast statistilisest veast kui lühiajalise mõjuga sündmustest.

Valimi võimalikult esindusliku jagunemise eesmärgil teostati küsitlused kombineeritud meetodil – telefoniküsitluses ning veebiküsitluses. Valimi andmed on tulemuste esinduslikkuse tagamiseks kaalutud vastavaks valimisõiguslike kodanike proportsionaalsele jaotusele peamiste sotsiaaldemograafiliste tunnuste alusel.