Video kaadritega Rammsteini Tallinna kontserdilt, milles kõlab Gazmanovi laul „Вперёд, Россия“ („Edasi, Venemaa“) hakkas Vene sotsiaalmeedias levima 24. juulil. See avaldati näiteks Vene sotsiaalmeediakanali VKontake kogukonnas „Место встречи на НТВ“ ja YouTube’is. Hiljem avaldati uudis selle kohta väljaande Gazeta.ru, telekanali Tsargrad ja mitmete vähem tuntud meediakanalite veebilehtedel. Üleeile oli see uudis Yandexi otsingumootoris Eesti kohta tehtud otsingute hulgas esikohal.

Rammsteini kontsert toimus Tallinnas 20. juulil. See kestis kaks ja pool tundi. Kontserdi täielikku salvestust internetis veel ei ole ja bänd ise hoiatab oma veebilehel ebaseaduslike salvestuste levitamise eest. YouTube’is on aga esinemisest lõike alates üksikutest lauludest kuni märkimisväärse pikkusega salvestusteni.

Fragmenti, mida kasutatakse videos koos Gazmanovi lauluga, saab ligilähedaselt määratleda valgusefektide järgi, mida bänd kontsertidel kasutab. Ühes YouTube’i üles pandud ligi kahetunnises salvestuses on näha, et sel hetkel mängivad muusikud laulu „Sonne“. Igal juhul ei pöördunud Rammstein nende kahe tunni jooksul kordagi Oleg Gazmanovi loomingu poole. Samuti ei mainita laulu „Вперёд, Россия“ bändi fännisaidil, kus on üleval täielik kontserdil esitatud laulude nimekiri.

Gazmanovi laulu ei kuulnud ka arvukad kontserdil käinud. Kommentaarides kogukonnas „Место встречи на НТВ“ väljendasid mõned nördimust võltsingu üle ja kirjutasid, et midagi sellist kontserdil ei olnud. Seda kinnitas „Proverenole“ jurist Vladlen Los, kes ise Rammsteini Tallinna kontserdil viibis. „Ei olnud Gazmanovit, see on -,“ ütles ta. „Provereno“ võttis ühendust ka Tallinna abilinnapea Vladimir Svetiga, kes käis samuti kontserdil. „Mingeid Gazmanovi laule Rammsteini kontserdil Tallinnas ei kõlanud ega ka teisi laule vene keeles,“ ütles Svet.

Lisaks sellele on Gazmanovi laulu lülitamist Rammsteini kontserdi kavva raske ette kujutada pärast seda, kui bänd on sõja Ukrainas hukka mõistnud. Pärast 24. veebruari, kui toimus Vene vägede sissetung, jättis bändi esifiguur Till Lindemann ära kõik kavas olnud kontserdid Venemaal ning hiljem märgati teda Berliini raudteejaamas, kus ta aitas Ukraina põgenikke. Kontserdil Zürichis oli aga laval Ukraina lipp.

Nii võib öelda, et uudis Gazmanovi laulu kohta Rammsteini kontserdil on võltsing, mis on konstrueeritud ilmselgelt pildile vale heli lisamise teel.

Jaga
Kommentaarid