Kanada põlisrahvaste lapsed eraldati oma peredest ja sunniti õppima katoliku internaatkoolidesse. Koolides ei saanud lapsed suhelda oma vanematega ega tutvuda oma kultuuriga.

Programmi eesmärk oli põlisrahvaste assimileerimine. On ka teada, et katoliku kooli õpetajad väärkohtlesid lapsi seksuaalselt, neid peksti ja näljutati. Enam kui 4000 last suri katoliku kiriku koolides nälja ja hooletusse jäämise tõttu.

Möödunud aastal leiti kunagise internaatkooli hoovist haud 215 lapse surnukehaga. Kokku on leitud endistest koolidest 1300 tähistamata hauda.

Paavst Franciscus palus ka selle aasta alguses andestust katoliku kiriku nimel, kui põlisrahvaste esindajad külastasid Vatikani. Nüüd sõitis paavst andestuse palumiseks Kanadasse. Kauaoodatud andestuse palumine toimus Maskwacis kunagise katoliku kooli lähistel.

Kuid põlisrahvaste esindajad on juba väljendanud seisukohta, et ainuüksi andestuse palumisest nende jaoks ei piisa. Peale vabanduse palumise oodatakse ka rahalist kompensatsiooni, neile kuulunud esemete tagastamist ja 15. sajandil kehtestatud doktriini tühistamist, mille järgi peetakse õigeks põlisrahvaste koloniaalset võõrandamist.