Suveperioodil kasutab linn tänavavalgustuse sisse- ja väljalülitamiseks ajalist režiimi, mis baseerub päikese loojumisel ja tõusul, selgitas keskkonna- ja kommunaalameti juht Kalle Pint.

Tallinn otsustas tema sõnutsi talvel, et tänavavalgustuse ehk elanike turvatunde pealt kokku ei hoita. Pint lisas, et päikesetsüklit arvestav režiim kehtib aasta kõige valgemal ajal ning et selline süsteem on töötanud linnas juba aastaid.

Niisiis, alates 1. juunist kuni 25. juulini lülitatakse välisvalgustus sisse üks tund pärast päikeseloojangut ja lülitatakse välja üks tund enne päikesetõusu. Kirjeldatud süsteem ei puuduta vanalinna, kus valguse sisse- ja väljalülitamine käib aastaringselt hämarusandurite põhjal.

Eile läks tänavavalgustus tööle tund aega pärast päikeseloojangut ehk kell 23.07.

Kuid suvisest pööripäevast on möödas juba enam kui kuu aega ja kell 23 on linnas kottpime, eriti veel siis, kui taeva on vallutanud tumedad vihmapilved.

Delfi lugeja saatis video, kus sõitis mööda Nõmme teed, mis näeb aga hämaruse tõttu välja rohkem asulavälise maanteena. Tänavat valgustasid vaid auto esituled ja vilkuvad foorid. Lugeja kurtis muret, et sellises olukorras ei näe inimesi, kes tahavad teed ületada.

Teine lugeja – jalakäija – saatis foto, mis tehtud laupäeval kell 23 Sõle tänaval. Taaskord on valgusallikateks vaid autotuled, foor ja bensiinijaamade helendavad reklaampostid.

Pime Sõle tänav

Kuid alates täna õhtust võivad linnaelanikud rahulikumalt hingata, sest päikesetsüklit arvestav süsteem peaks olema lõppenud. Alates tänasest kuni 2023. aasta 31. maini lülitatakse tänavavalgustus keskse sensori juhtimisel sisse siis, kui on pimedam kui 30 luksi (valgustatuse mõõtühik), ja lülitatakse välja siis, kui on taas valgem kui 30 luksi.