Poola rahakogumine ületas pühapäeval ühe Bayraktari soetamiseks vajaliku 22,5 miljoni zloti (~4,8 miljoni euro) piiri. Kogumine kestab veel selle nädala pühapäevani ning kogu üle jääv raha kantakse algatajate sõnul Ukraina Riigipanga Relvajõudude Fondi. „Raisku ei lähe midagi, kogume selle raha kõik kokku,“ sõnas korjanduse algataja.

Korjanduse algatas ajakirjanik Sławomir Sierakowski. „22,5 miljonit zlotti tundus esialgu hullumeelse ideena suvel, mil möllab inflatsioon,“ kommenteeris ta. Ajakirjaniku sõnul on teiste hulgas korjandusele õla alla pannud ka naaberriigi Leedu peaminister ja justiitsminister.

Mõni hetk enne summa täitumist tõdes Sierakowski otseülekandes: „Tundub, et kõik tahavad sellest võitlusest osa võtta.“ Ta sõnas, et tegu on võimalusega, kus kõik saavad reaalselt midagi Ukraina ja ukrainlaste kaitseks teha. Ajakirjanik rääkis TVN24 saates, et vajaliku läve täitumine on märk lootusest. Tema sõnul on inimeste aktiivsus Bayraktari soetamisel märk sellest, et maailm ei unusta Ukraina võitlust.

25. juuli pärastlõunaks oli fondi kodulehe andmeil kogutud ligi 23,4 miljonit zlotti, mis teeb suurusjärgult 5 miljonit eurot. Kokku on praeguseks korjandust toetanud 211 000 inimest. See tähendab, et poolakad on asunud Ukrainat toetama ka võrdlemisi heldekäeliselt, toetades Bayraktari ostmist keskmiselt 23 euroga iga annetuse kohta.

Sotsiaalmeedia vahendusel asus ettevõtmist toetama ka hulgaliselt Poola avaliku elu tegelasi. Varem on sarnase algatusega Ukrainale drooni soetanud Leedu kodanikud.

Jaga
Kommentaarid