Kuigi Moskva ei ole teatanud mingit põhjendust agentuuri sulgemiseks, on ametiisikud öelnud, et tõenäoliselt on see seotud Iisraeli hoiakuga Venemaa sissetungi suhtes Ukrainasse, vahendab Iisraeli väljaanne Israel Hayom.

Iisraeli parlamendiliikmed kohtusid laupäeval asja arutamiseks, mille käigus pakkusid mõned, et Iisrael peaks oma seisukohta sõja suhtes Ukrainas täielikult muutma. Teised rõhutasid, et lisaks „piitsale“ pealks olema ka „präänik“.

Poliitiline allikas ütles Israel Hayomile, et Iisraeli delegatsioon, mis oleks pidanud laupäeval sõitma Moskvasse Vene võime Juudi Agentuuri vastastest plaanidest loobuma, ei saanud viisasid.

Ka välisministri ametit pidav Lapid uurib mitmeid võimalikke meetmeid ja otsust on oodata lähipäevil.

Iisrael jääb ilmselt siiski ettevaatlikuks, sest Venemaa on suuteline piirama Iisraeli kaitseväe tegevusvabadust Süürias ja mõned kardavad, et Venemaa võib varustada Iraani eesrindlike rakettidega.

Võimalikest Moskvale surve avaldamise viisidest rääkis Israel Hayomile Iisraeli endine suursaadik Venemaal ja Ukrainas Zvi Magen.

„Iisrael võib muuta oma de facto neutraalset positsiooni sõja suhtes Ukrainas. Loomulikult võib sellel olla ebasoodsaid tagajärgi Venemaa poolt, aga see on ikkagi võimalus,“ ütles Magen. „Lisaks sellele võib Iisrael ühineda Lääne sanktsioonidega Venemaa vastu, milles ta praegu ei osale.“

Mageni sõnul ei tohiks Iisrael lasta end piirata hirmudel sõjalise vabaduse pärast Süürias, sest Venemaa ei püüa selles asjas status quo’d muuta.

„Keeruline poliitiline ja sõjaline kompleks, milles venelased on, võimaldab Iisraelil Moskvale vabamalt survet avaldada,“ ütles Magen, kelle hinnangul Moskva lõpuks siiski ei sulge Juudi Agentuuri Venemaal.