Aktivistid mõisteti surma suletud uste taga toimunud kohtuprotsessil, mis inimõiguslaste sõnul oli ebaõiglane, vahendab BBC News.

Surmamõistetute perekonnaliikmed kogunesid täna Inseini vangla juurde, et saada oma lähedaste saatuse kohta informatsiooni.

Pho Zeya Thaw’ ema ütles, et talle ei öeldud, millal täpselt poeg hukatakse, ning lisas, et selle tõttu ei saa ta teha õigeid traditsioonilise matuse plaane.

„Kui me kohtusime eelmisel reedel Zoomis, oli mu poeg terve ja naeratav. Ta palus mul saata oma lugemisprillid, sõnaraamatu ja raha vanglas kasutamiseks. Niisiis tõin ma need asjad täna vanglasse,“ ütles Khin Win Tint. „Sellepärast arvasin ma, et nad ei tapa teda. Ma ei uskunud seda.“

Ko Jimmy ehk Kyaw Min Yu õde ütles, et surnukehi ei ole lähedastele üle antud.

Myanmari riiklik uudisteväljaanne Global News Light of Myanmar teatas, et neli meest hukati, sest nad „andsid käske, korraldasid ja panid toime vandenõusid jõhkrateks ja ebainimlikeks terroriaktideks“.

Tegemist oli esimeste hukkamistega Myanmaris pärast 1988. aastat, teatas ÜRO. Varem on inimesi riigis hukatud poomise läbi.

53-aastane Ko Jimmy oli tudengirühmituse Põlvkond 88 veteran. Ta on olnud demokraatiameelse aktivismi eest korduvalt vangis ja vabastati 2012. aastal. Uuesti vahistati ta mullu oktoobris, süüdistatuna relvade ja laskemoona varjamises ühes Yangoni korteris ning rahvusliku ühtsuse valitsuse nõuandjaks olemises.

41-aastane Phyo Zeya Thaw oli endine parlamendi liige ja Aung San Suu Kyi lähedane liitlane. Endise hip-hop artistina pälvis ta sageli sõjaväehunta viha antimilitaristlike laulusõnadega. Ta vahistati novembris.

Pho Zeya Thaw ja Ko Jimmy kaotasid apellatsiooniprotsessid juunis.

Ülejäänud kahest hukatust on vähem teada. Nad olid Hla Myo Aung ja Aung Thura Zaw. Nad mõisteti surma naise tapmise eest, kes oli väidetavalt hunta informaator.

Sõjavägi haaras Myanmaris 2021. aastal taas võimu. Sõjavägi väitis, et Suu Kyi erakonna suure võiduga lõppenud valimiste tulemused olid võltsitud. Suu Kyi on pärast riigipööret olnud koduarestis.