Valge Maja endine peastrateeg oli 2021. aasta 6. jaanuari sündmuste ajal väidetavalt Trumpi mitteametlik nõuandja, vahendab BBC News.

Bannonit ähvardab kaheaastane vanglakaristus ja trahv kuni 200 000 dollarit.

Bannon lubas kohtuotsuse ümber pöörata „kuulikindla edasikaebuse“ abil.

„Me võisin täna siin lahingu kaotada, aga me ei kavatse kaotada seda sõda,“ ütles Bannon.

Karistuse määramine peaks toimuma 21. oktoobril.

USA justiitsministeeriumi juristid väitsid, et Bannon tundis end olevat seadusest kõrgemal, kui ignoreeris kongressi komitee kutseid tunnistusi andma.

„Meie valitsus töötab ainult siis, kui inimesed välja ilmuvad, see töötab ainult siis, kui inimesed mängivad reeglite järgi ja see töötab ainult siis, kui inimesed võetakse vastutusele, kui nad seda ei tee,“ ütles prokurör Molly Gaston. „Kohtualune valis ustavuse Donald Trumpile seadusele allumise ees.“

Vaatamata Bannoni lubadusele muutuda oma vaenlaste suhtes „keskaegseks“, ei andnud ta kohtus tunnistusi ja tema kaitsjad ei kutsunud ka teisi tunnistajaid.

Advokaadid väitsid, et kohtuprotsess Bannoni üle on poliitiline kättemaks.

Esindajatekoja Kapitooliumi rahutusi uuriv valikkomitee kutsus Bannoni esimest korda tunnistusi andma 2021. aasta septembris.

Komitee usub, et Bannon osales Trumpi toetajate kongressi ründamise ja 2020. aasta presidendivalimiste tulemuste kahtluse alla seadmise katsetes.

Eriti on komitee huvitatud Bannoni suhtlusest Trumpiga enne Kapitooliumi ründamist ning „sõjakabineti“ kohtumistest lähedalasuvas hotellis teiste võtmetähtsusega tegelastega, mis oli väidetavalt viimase hetke katse nurjata Joe Bideni valimisvõidu kinnitamine.

Päev enne rünnakud kuulutas Bannon oma podcast’is, et „homme läheb põrgu lahti“.