Olles teadlik, et Venemaa paneb Ukraina vastu toime agressiooni, avaldas 43-aastane Šilov suhtlusportaalis Vkontakte avaliku üleskutse toetada Venemaa poolt toime pandavat agressiooni droonide ostmisega ja selleks rahaliste vahendite kogumisega, teatas Harju maakohus. Üleskutses palus mees kanda raha droonide ostmiseks tema pangakontodele. Selle tulemusel laekunud raha ja isiklike vahendite abil soetas ta kolm drooni, mida püüdis Koidula piiripunkti kaudu toimetada Venemaale, kuid peeti kinni.

Kohtu hinnangul leidis tema süü välisriigi agressiooniakti teadvalt vahetus toetamises tõendamist ning kohus mõistis talle karistuseks ühe aasta vangistust, millest koheselt ärakandmisele kuulub neli kuud. Ülejäänud vangistust ei pöörata täitmisele, kui süüdimõistetu ei pane nelja aasta jooksul toime uut tahtlikku kuritegu. Lisaks konfiskeeriti soetatud droonid ja menetluskuludena tuleb mehel tasuda kokku 1632,60 eurot.

Harju maakohtu istungit jälginud Delfi ajakirjanik viitas, et Šilov oli kohtus üpris muretu. Kui kohtunik uuris, kas midagi on arusaamatu, ilmus Šilovi näole naeratus. Ta rõhutas seejärel: „Tahaks väiksemat karistust.“

Lisaks süüdistati kahte meest Šilovi üleskutse tulemusena, eesmärgiga teadlikult toetada Venemaa agressiooni, pangaülekannete tegemises Šilovi pangakontole. Mehed tunnistati välisriigi agressiooniakti toetamises süüdi ning neile mõisteti karistuseks viis kuud vangistust, mida ei pöörata täitmisele, kui nad ei pane ühe aasta ja kaheksa kuu pikkuse katseaja jooksul toime uut tahtlikku kuritegu. Lisaks tuleb ühel mehel menetluskuludena tasuda kokku 1224 eurot ja teisel 1191,60 eurot.

Mõlemad mehed märkisid kohtus, et mõistavad, mis valesti tegid: üle piiri ei tohi vedada asju, mida võib kasutada sõjas või teistes konfliktsetes olukordades.

Mõlemad mehed märkisid kohtus, et mõistavad, mis valesti tegid.
Jaga
Kommentaarid