Draghi esitas tagasiastumisavalduse täna hommikul kohtumisel president Sergio Mattarellaga.

Draghi ütles eile senatile, et tema ühtsusvalitsuse ellujäämine sõltub „usalduspakti taastamisest“ ja koostöövaimust, mis oli varem olemas, ning palus selle põhjal hääletada, vahendab Guardian.

Draghi esitas tagasiastumisavalduse juba eelmisel nädalal pärast seda, kui koalitsiooni põhikomponent, populistlik Viie Tähe Liikumine (M5S) ei andnud oma toetust 26 miljardi euro suurusele elukalliduse leevendamise paketile.

Mattarella lükkas Draghi tagasiastumisavalduse tagasi ja palus tal pöörduda parlamendi poole, et vältida kolme aasta jooksul kolmanda valitsuse kokkuvarisemist.

See samm aga hoopis süvendas vastuolusid erakondade vahel. Matteo Salvini paremäärmuslik Liiga ja Silvio Berlusconi Forza Italia nõudsid uut Draghi valitsust ilma M5S-ita.

Draghi on korduvalt öelnud, et ei juhi valitsust ilma M5S-ita, aga ei nõustu ka ultimaatumitega.

Liiga ja Forza Italia teatasid eile, et on üllatunud Draghi avalduse üle, et valitsuse saatus sõltub usaldushääletusest, mida nõudis tsentristist senaator Pier Ferdinando Casini. Mõlemad erakonnad teatasid, et ei osale hääletusel. Nende eeskuju järgis seejärel ka M5S.

President Mattarella võib siiski paluda Draghil jääda ajutiseks peaministri kohusetäitjaks. Analüütikute sõnul saadab aga Mattarella kõige tõenäolisemalt parlamendi laiali ja kuulutab välja uued valimised, mis võiksid toimuda septembri lõpus.

Hiljutiste küsitluste järgi võiks valimistel enamuse saavutada koalitsioon, mida juhiks paremäärmuslik Fratelli d’Italia (Itaalia Vennad) ning kuhu kuuluksid veel Liiga ja Forza Italia.