Suurbritannias tõusis temperatuur esimest korda arvepidamise ajaloos üle 40 kraadi, vahendab BBC News.

Saksamaal oli tänavuse aasta kuumim päev ja Portugalis kasvas kuumuse arvele kirjutatavate surmajuhtumite arv.

Suurbritannias teatas päästeteenistus lisaks rekordkuumusele mitmetest suurtest tulekahjudest.

Üks suur põleng leidis aset elumajades Ida-Londonis Wenningtonis. Elanikud, kes tuli evakueerida, rääkisid BBC-le, et tules hävis umbes kaheksa majapidamist ja ilmselt ka kohalik kirik. Kohapeal tegutsenud tuletõrjuja rääkis „absoluutsest põrgust“.

Prantsusmaal registreeriti esmaspäeval rekordtemperatuurid 64 erinevas piirkonnas.

Kuigi kõigi aegade rekordit Prantsusmaa põhiterritooriumil ei ole löödud, möllavad riigi edelaosas suurimad maastikupõlengud viimase 30 aasta jooksul. Alates 12. juulist on tuleroaks läinud 19 300 hektarit maad Gironde’i viinamarjakasvatuspiirkonnas.

Kodudest on evakueeritud umbes 34 000 inimest.

Belgias pääses tuli lahti düünides De Haani kuurordis. Süttisid mitmed autod. Pärast põrgukuumust on nüüd oodata äikesetorme, mis võivad kaasa tuua kohati 20-30 millimeetrit vihma, teatas ajaleht Le Soir.

Saksamaal oli eile tänavuse aasta kuumim päev. Ilmateenistus DWD mõõtis kohaliku aja järgi kell 16 riigi lääneosas Duisburgis 39,3 kraadi sooja.

Hollandis oli samuti üks kõigi aegade kuumimaid päevi. Maastrichtis näitas kraadiklaas 39,5 kraadi.

Portugalis on temperatuur küll märkimisväärselt langenud, aga alates eelmisest nädalast on registreeritud üle tuhande kuumusega seotud surmajuhtumi.

Hispaania kesk- ja loodeosas möllavad maastikupõlengud.

Kreekas oli suur põleng Ateena lähedal mägises Penteli mägipiirkonnas, mis on hävitanud elumaju ja toonud kaasa evakueerimisi.

Itaalias hoiatatakse täna ja homme 40-42-kraadise kuumuse eest.

Ka Itaalias teatatakse maastikupõlengutest.