Hinnang politsei käitumisele toetub Texase esindajatekoja 77-leheküljelisele raportile ning meedia lekitatud turva- ja kehakaamerakaadritele. Raport süüdistab kaitsjaid otsustamatuses ja selge juhtimise puudumises, kirjeldades nende tegutsemist kui „koordineerimata kaost“.

1999. aasta kurikuulsast Columbine'i koolitulistamisest saati on Ameerika massitulistamiste puhul kehtinud põhimõte, et korrakaitsjad peavad aktiivse tulistajaga koheselt kontakti astuma. Robbi põhikoolis ei tehtud seda aga tervelt 73 minutit. „Nad prioriseerisid oma turvalisust süütute elude päästmisele,“ heidab raport ette.

376 korrakaitsjat sündmuskohal jagunesid järgmiselt: 149 piiripatrullist, 91 osariigi politseist, 25 Uvalde politseijaoskonnast,16 asešerifi. Lisaks oli ametnikke lähedal asuva kooli turvapersonalist, mõni USA marssal ja DEA ohvitser. Ainsad neist, kelle tööülesannete hulka kuuluvad avalikes kohtades toimuvate massirünnakutega tegelemine, on osariigi politseinikud. Siiski vaatab raport kriitiliselt ka teiste kiirreageerijate otsa, kes „oleks võinud toimuvat kaost adresseerida“.

Vaata videot!