Emane morsk ujus Kotka lähedal merest kitsast jõge pidi üles ja leiti 150 meetri kaugusel jõekaldast eramaja hoovis lesimas, vahendab Yle Uutiset.

Morsal lastakse rahus lesida, et ta saaks oma teekonda jätkata.

Hommikul kaaluti morsa viimist Korkeasaari loomaaia metsloomahaiglasse, aga lõpuks otsustati, et seda ei tasu teha. Looma uinutamine oleks olnud riskantne.

„Teda oleks kerge Korkeasaarisse viia, nüüd kui ta siin maas lamab, aga uinutamine võib olla riskantne, sest me ei tea, kuidas ta pühapäevasest võrguretkest stressis on,“ ütles Kymenlaakso päästeteenistuse korrapidaja Juha Säämänen.

Säämänen pidas võrguretke all silmas Kotka lähedal Suulisniemis aset leidnud juhtumit, kui morsk ujus kalamehe võrku.

Soome lahe merepiirivalve teatas juhtunust Twitteris.

„Võrku tehti auk ja sellega seoses ajas morsk ümber kalamehe paadi, misjärel sattus kalamees vette. Patrull päästis kalamehe veest,“ teatas merepiirivalve.

„Ta oli alguses sõbralik ega üldse ähvardav. Tal ei paistnud midagi viga olevat,“ kommenteeris kalamees Antero Halonen.

Haloneni sõnul muutus morsk rahutuks alles pärast piirivalvurite saabumist. Morsk haaras kihvadega Haloneni paadist ja püüdis sellesse ronida.

„Paat läks kreeni ja võttis vett sisse ja sellele järgnes minu selle suve esimene ujumisretk. Õnneks olin palunud võimuesindajad appi,“ rääkis Halonen.

Haloneni sõnul ei olnud olukord talle endale ohtlik, aga tal on kahju paadi mootori hävimisest ja tehnilise kalapüügivarustuse kaotamisest. Tema hinnangul kaotas ta enam kui 10 000 euro väärtuses varustust.

Ida-Soome ülikooli teaduri Mervi Kunnasranta sõnul on ilmselt tegemist sama loomaga, keda on nähtud kevade ja suve jooksul mitmel pool Euroopa rannikul.

Morsad elavad üldiselt kaugel põhjas, Põhja-Jäämerel ja Barentsi merel.