Prantsusmaal ja Suurbritannias anti äärmise kuumuse hoiatused ja Põhja-Hispaanias mõõdeti eile temperatuuriks 43 kraadi, vahendab BBC News.

Prantsusmaal, Portugalis ja Hispaanias on maastikupõlengud sundinud tuhandeid inimesi kodudest evakueeruma.

Suurbritannias on oodata kõigi aegade kuumimat päeva ja Prantsusmaal on on ekspertide sõnul mõnes kohas tulemas „kuumaapokalüpsis“.

Mitmel pool Prantsusmaal on löödud kuumarekordeid. Riigi lääneosas Nantes’is mõõdeti 42 kraadi, teatas riigi ilmateenistus.

Maastikupõlengud on viimastel päevadel sundinud enam kui 30 000 inimest põgenema.

Prantsusmaa edelaosa turismipiirkonnas Gironde’is on olukord eriti hull. Põlengud on hävitanud alates eelmisest teisipäevast 17 000 hektarit maad.

„Mõte, mis mulle pähe tuleb, on, et see on koletis,“ ütles Gironde’i regiooni president Jean-Luc Gleyze. „See on koletis nagu kaheksajalg ja see kasvab ja kasvab ja kasvab ees, taga ja mõlemal küljel. Temperatuuri pärast, tuule pärast, vee puudumise pärast õhus... see on koletis ja selle vastu on väga keeruline võidelda.“

Eile 40 kraadi ümber olnud temperatuurid peaksid Gironde’is täna veidi langema, aga see ei pruugi kohe leevendust tuua, sest kuivus ja suunda muutev tuul jäävad.

Suurbritannias oli eile üks ajaloo kuumemaid päevi. Ida-Inglismaal Suffolkis mõõdeti 38,1 kraadi. Tänaseks ennustatakse üle 40 kraadi, mis oleks rekord.

Häireid oli transpordis. Tühistati rongide väljumisi ja Londoni Lutoni lennuväljal tühistati lende, sest osa lennurajast sulas ja muutus ebatasaseks.

Hollandis oli eile tänavuse aasta kuumim päev. Riigi edelaosas Westdorpes mõõdeti 33,6 kraadi.

Täna on Hollandi lõuna- ja keskosas lubatud 39-kraadist kuumust.

Ilmaennustajate sõnul liigub kuumalaine põhja suunas. Lähipäevil peaksid üle 40-kraadist lõõska tunda saama Belgia ja Saksamaa.

Hispaanias ja Portugalis on viimastel päevadel kuumalaine arvele kirjutatud üle tuhande surmajuhtumi.

Neljapäeval mõõdeti Portugalis 47 kraadi, mis on juuli rekord. Suuremas osas riigist on suur tuleoht.

Portugali meedia teatel on riigi põhjaosas Murça omavalitsuses 300 inimest tuleohu tõttu evakueeritud. Võimud on ärevil ja püüavad vältida 2017. aasta katastroofi kordumist. Siis hukkus maastikupõlengutes 66 inimest.

Hispaanias on vähemalt 20 põlengut kontrolli alt väljunud.