Riigikogu saalis presidendi otsust ette lugedes tegi Jüri Ratas ootamatu pausi ning katkestas lugemise. Mis juhtus?

Tundub, et otsuse peal oli lihtsalt vale aastaarv. Mulle tundus, et see võis olla see aps.

Teil toimusid nädalavahetusel kohtumised uute ministritega. Kuidas need läksid?

Kohtumised läksid hästi. Eks küsimusi oli palju, aga tuleb anda inimestele võimalus, et kõik on alati esimest korda ministrid, et keegi ei ole sündinud ministrina. Seetõttu tuleb anda võimalus ennast näidata. Kindlasti tuleb läbida julgeolekukontroll, et kui sealt ilmnevad asjaolud, mis ei võimalda inimesel töötada ministrina, siis see on kindlasti alus ministri vabastamisele.

Teil on ühe valitsuse kogemus juba olemas. Millest te uute ministritega rääkisite ja mida soovitasite?

Rääkisime nii sisuteemadest, mille eest nad hakkavad vastutama. Mida üks või teine minister ette tahab võtta, aga rääkisime ka täitsa isiklikust vaatest, et kuidas toime tulla. Tegelikult kui sa tuled ja ei ole harjunud avaliku tähelepanuga ja siis satud sellisesse rambivalgusesse ja kuidas nende pingetega tegelikult hakkama saada. Murekohti arutasime ka, mida ministrid kardavad. Kohtumised olid kõik väga meeldivad.

Peale ministritega kohtumist on tunne selline, et koostöö hakkab sujuma ja valitsus tuleb töökas-edukas?

Jah, ministrid on kõik täis tahtmist ja pealehakkamist, et kohe härjal sarvist haarata. See on kindlasti positiivne, sest ega siin aega raisata ei ole. Peab kohe kiiresti kõikidest valdkondadest saama ülevaate, aga mitte ainult. Peab ka minema sinna sisse ja asuma neid probleeme lahendama, mis erinevates valdkondades on.

President Karis ütles, et ega ministritel suvepuhkust tule ja neljapäeval ongi teil juba esimene kabinetiistung. Mis on esimene asi, mida valitsus ja ministrid tegema hakkavad?

Mul on juba selleks valitsuskabinetiks mitu soovi. Esimene soov on olnud see, et meil on jäänud pooleli veel piiriületuste küsimuse lahendamine, mille siseministeerium on ettevalmistanud, aga minister peab sinna sisse vaatama, sest need on sisulised ettepanekud, millega peab tulema valitsusse. Teiseks majandus- ja taristuministri valdkonnas on LNG terminaliga seonduv. Seal on paar otsustuspunkti, mis jäid paar kabinetti tagasi ülesse, mis tuleb tuua ka [valitsusse], sest seal ei ole ka kuhugi lükata. Samamoodi peame tegelema kallinemistega. Meil on terve rida protsesse, mis on hangetes, aga on läinud palju kallimaks, kui need esialgu olid planeeritud, et milliseid asju me teeme, millised asjad lükkame edasi ja millele leiame mingi muu väljenduse.

Et juba homsest hakkab ministritel väga sisuline ja töökas nädal pihta?

Jaa, ma isegi arvaks, et tänasest tegelikult. Covid samamoodi, et teemasid on väga palju. Ma loodan, et nad täna kohe lähevad siit oma ministeeriumitesse ja hakkavad tööle.

Praegune valitsus moodustati kuni uute valimisteni. Kas te tahaks selle sama koosseisuga jätkata ka peale valimisi?

See sõltub, kuidas meil koostöö hakkab sujuma ja loomulikult sõltub sellest, kuidas valimistel läheb. Aga ma usun, et see, et on koostöö kogemus nii Keskerakonnaga kui ka siis Isamaa ja sotsiaaldemokraatidega, ma arvan, et see annab valimisteks väga hea platvormi.

Kaja Kallase II valitsus

Täna kell 14 astus Kadrioru lossis ametisse Kaja Kallase II valitsus. Tund aega hiljem andsid värsked ministrid riigikogus rahvasaadikute ees ametivande.

Reformierakonna ministrid on lisaks valitsusjuht Kaja Kallasele kaitseminister Hanno Pevkur, maaeluminister Urmas Kruuse, rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus ja sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo.

Isamaa ministrid on ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan, haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas, justiitsminister Lea Danilson-Järg, riigihalduse minister Riina Solman ja välisminister Urmas Reinsalu.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ministrid on keskkonnaminister Madis Kallas, kultuuriminister Piret Hartman, majandus- ja taristuminister Riina Sikkut, siseminister Lauri Läänemets ning tervise- ja tööminister Peep Peterson.