Orbán kritiseeris reedel taas Euroopa Liidu ühiselt kehtestatud Venemaa-vastaseid sanktsioone ning hoiatas, et kui neid ei tühistata, võib see hävitada Euroopa majanduse.

Kriitika peamine põhjus seisneb kõrgetes energiahindades, mis vaevavad kogu Euroopat.

„Algul arvasin, et tulistasime endale ainult jalga, kuid nüüd on selge, et Euroopa majandus on endale kopsu tulistanud ja ahmib nüüd õhku,“ selgitas Orbán reedel antud raadiointervjuus.

Orban ütles, et Ukraina vajab abi, kuid Euroopa liidrid peaksid oma strateegia ümber mõtlema, sest sanktsioonid on põhjustanud Euroopa majandusele ulatuslikku kahju ega ole viinud kuid kestnud sõda ühelegi lahendusele lähemale.

„Sanktsioonid ei aita Ukrainat, kuid mõjuvad laastavalt Euroopa majandusele,“ selgitas Orbán. „See, mida me praegu näeme, on väljakannatamatu.“

Euroopa Liidu eesistuja Tšehhi teatel valmistatakse hetkel ette seitsmendat sanktsioonide paketti Venemaale.

„Valmistatakse ette seitsmendat paketti ja minu meelest on see õige suund. Probleemne on kindlasti energeetikavaldkonnas sanktsioonide kehtestamine, kuna reegel peaks olema see, et sanktsioonidel on suurem mõju Venemaale kui piiranguid kehtestavatele riikidele,“ sõnas Tšehhi peaminister Petr Fiala.

Ungari seisab silmitsi viimase kahe aastakümne kõrgeima inflatsiooniga ning riik on läinud suurest osast teistest Euroopa riikidest energiakriisi lahendamisel erinevat teed pidi.

Eelmise aasta novembris kehtestas Budapest 95-oktaanilisele bensiinile ja diislikütusele piirmäära. See on 480 forinti ehk 1,2 eurot liitri kohta. Hinnalagi kehtib praeguse seisuga oktoobrini ning Ungari numbrimärgiga autodele.

Peaminister Orbáni valitsus teatas, et tahab selliste meetmetega kaitsta tarbijaid kiire inflatsiooni eest. Ungari suurima tanklafirma MOL juht hoiatas nädala alguses, et kütuse hinna piirmäär toob riigis kaasa kütusepuuduse.

Budapesti tänavatel toimuvad hetkel protestid valitsuse plaani vastu tõsta väikeettevõtjate maksukoormust. Protestijad blokeerisid neljapäeval isegi Ungari pealinna peamised sõiduteed.

Jaga
Kommentaarid