Ülikooli anatoomiamuuseum on üks väheseid anatoomiamuuseume Euroopas, mis on üldsusele avatud. Seal saate tutvuda inimese keeruka siseelundkonnaga, mida päris oma silmaga näevad tavaliselt ainult kirurgid või anatoomid.

Muuseumi kollektsioon oli algselt meditsiinitudengite koolitamiseks, kuid praegu saavad külastajad seal uurida elus olemise sügavamat tähendust.

Muuseumi väljapanek põhineb Läti esimese anatoomiakursuse kollektsioonil, millele pandi algus 1920. aastal, autoriteks Rootsi anatoom Gaston Backman ja Läti esimene anatoom Jēkabs Prīmanis. Muuseumi kollektsioon oli algselt meditsiinitudengite koolitamiseks, kuid praegu ei kasutata muuseumi mitte ainult õppimiseks ja teadustööks, vaid sellega saavad tutvuda kõik üle 14-aastased külastajad või lapsed koos täiskasvanutega, et uurida elus olemise sügavamat tähendust.

Muuseum annab paeluva ülevaate sellest, mis leiab aset meie kõikide sees – avastage inimkehade, skelettide, luude, kehaosade ja elundite mitmekesisus, tutvuge nende struktuuri ja eri vormidega. Uurige tuhandet säilinud elundit ja kehaosa, enam kui 600 koljut ning 200 korrosioonipreparaati.

Muuseum tegutseb 19. sajandist pärit tallihoones, Theatrum Anatomicumi kompleksis. See rikkalik Läti meditsiinipärand on muutumatuna püsinud 100 aastat.

Esimene eksponaat, mida külastajad anatoomiamuuseumisse sisenedes näevad, on 27-aastase mehe skelett. See inimkeha oli esimene vabatahtlik annetus muuseumile ja on väga haruldane, kuna saadaval on üksikasjad annetaja enda kohta – tavaliselt jäävad annetajad anonüümseks. Lukstiņši skelett on peaaegu sada aastat vana ja meenutab, et iga teadusliku eksponaadi näol on tegemist tõelise inimkeha ühe osaga. Legendi järgi oli Lukstiņš meditsiinitudeng, kes kukkus anatoomia eksamil läbi ja võttis endalt elu. Teine lugu vestab vastamata armastusest.

Igal väljapanekul on oma teema

Muuseumi esimesel korrusel saavad külastajad tutvuda inimese elundite ja anatoomiaga. Saate erakordse ülevaate inimkeha siseelunditest ja erinevate elustiilivalikute mõjust, näiteks saate võrrelda suitsetaja ning mittesuitsetaja kopse. Lisaks märgpreparaatide purkidele ja inimluudele pakub muuseum tõeliselt kaasakiskuvat elamust 2D, 3D ning interaktiivsete elementide abil.

Muuseumi väljapanekute loomisel on ühendatud nii anatoomide, kunstnike kui ka muuseumi ekspertide panus. Paljud eksponaadid on värviküllased: punased arterid, sinised veenid ja kollased bronhid. Pole teada, kuidas need konkreetsed organsüsteemid värviti, kuid ajalooliselt kasutati selliste eksponaatide loomiseks safranit, veini ja tinti.

Kas teadsite, et veel mõnikümmend aastat tagasi oli tõeline kolju meditsiiniõpingute lahutamatu osa?

Muuseumi ühes galeriis on sadu koljusid. Kas teadsite, et veel mõnikümmend aastat tagasi oli tõeline kolju meditsiiniõpingute lahutamatu osa? Tol ajal polnud saadaval digitaalseid tehnoloogilisi ega tehismudeleid ja seetõttu oli igal meditsiinitudengil oma kolju. Enamik ülikooli anatoomiamuuseumis välja pandud pealuudest leiti 1920. ja 30. aastatel toimunud arheoloogilistel väljakaevamistel.

Need koguti, et uurida 20. sajandi ja varasema perioodi Läti rahvastiku antropoloogilisi muutusi ja tervist. Kollektsiooni vanim kolju pärineb 5. sajandist ja see leiti Tērvetes.

Muuseumi esimesel korrusel asuvad delikaatsemad eksponaadid, nagu kaasasündinud väärarengute ja embrüoloogia kogu. Siin näevad külastajad läbi läbipaistvate klaasseinte ka muuseumi laoruume.

Muuseumi kõige ebatavalisem kollektsioon koosneb tätoveeritud naha näidistest ja paistab silma selle poolest, et sel puudub selge seos õppeprotsessiga. Need 30 eksponaati on olnud muuseumis juba mitu aastakümmet ja hiljuti avaldas muuseum koostöös kohalike kunstnike Kristians Brekte ning Aleksandrs Brežega tätoveeritud naha eksponaatide kollektsiooni kohta illustreeritud kataloogi.

Järgmine kord, kui valmistute külastama ülikooli anatoomiamuuseumi, laadige alla RSU muuseumi äpp. Süvenege põhjalikumalt anatoomiasse, vaadake elundeid lähemalt erinevate nurkade alt ja tutvuge ekspertide selgitustega.

Lisaks püsinäitustele on muuseumis ka ajutisi näituseid, loenguid ja üritusi, mis püüavad leida tasakaalu teaduse, ajaloo, anatoomia ning kunsti vahel. 18. augustist kuni aasta lõpuni on muuseumis avatud Briti kunstniku Paddy Hartley näitus „Foetal Attraction. An Intervention in Ceramic“.

Rīga Stradiņši Ülikool on Läti juhtiv ülikool ja teadusasutus meditsiini, tervishoiu ning sotsiaalteaduste valdkonnas.

Aadress: Kronvalda bulvāris 9, Riia

Rohkem infot kodulehelt: am.rsu.lv

Taasavaldatud ajakirja Baltic Outlook loal.

Jaga
Kommentaarid