Kolmikliit teatas ministrikohtade jaotuse esmaspäeval – kõik saavad võrdselt viis.

Võib ju rääkida, et põnevus on õhus, aga samas kipub valitsuse moodustamine nii veelgi venima. Miks on avalikustamine võtnud päevi ja päevi aega? „Seda peaks küsima eelkõige koalitsioonipartnerite käest. Tõesti, meil on võib-olla on mõnevõrra pikem pink ja seetõttu lihtsam neid valikuid teha,“ rääkis Kallas. Ta lisas, et Reformierakonna jaoks on pigem mureks, et pole kõikidele headele inimestele ministrikohta pakkuda. „Isamaa ja sotsid tegelevad erinevate inimeste leidmisega,“ lausus Kallas pärast valitsuse pressikonverentsi.

Reformierakonna puhul on koosseis üpris selge. Ehk siis suure tõenäosusega jätkab Keit Pentus-Rosimannus rahandusministrina, Urmas Kruuse maaeluministrina ja ka Signe Riisalo sotsiaalkaitseministrina. Kaja Kallas ise aga peaministrina.

Vähemasti avalikkuse jaoks on lahtine, kas kaitseministrina jätkab Kalle Laanet või saab selle kohta Hanno Pevkur. Viimane vabastab teatavasti riigikogu aseesimehe ametikoha Helir-Valdor Seedrile.

Delfile teadaolevalt saab uueks ministriks Pevkur. Viimane on meedias viimastel päevadel andnud puiklevaid vastuseid, aga ümber lükanud ta kuuldusi pole.

Ka Kallas ei kostnud selle osas midagi konkreetset ja viitas, et esmalt räägitakse teemal juhatuses. Üks on selge – valik langes nende puhul juba tükk aega tagasi, kaalumist pole. Lihtsalt ei taheta seda veel avalikkusele serveerida.

Kuidas aga on sotside ja Isamaaga? On veel lahtisi ministrikohti? „Mõned on veel lahtised,“ nentis Kallas kella 12.30 paiku. „Aga järjest tilguvad.“

Ta vastas jaatavalt küsimuse peale, kas mõned koalitsioonipartnerite ministrivalikud on tedagi üllatanud. Konkreetsemaks ta hetkel siiski ei soostunud minema.

Mis puudutab edasist tööplaani, siis suvisel ajal end uinutada ei lasta. Kallas rõhutas, et peagi astutakse ametisse, mõned päevad sisseelamist ja siis toimub juba ka valitsuse esimene istung. Ta viitas, et probleemkohti on palju – näiteks julgeolekukriis ja lisaks tõstab pead ka koroonaviirus.