Homme tagasi astuda lubanud Sri Lanka president Gotabaya Rajapaksa üritas esmaspäeva õhtul Dubaisse põgeneda, kuid väidetavalt keeldus lennujaama personal teda VIP-alale lubamast. Tavapäras järjekorda vältis president aga seepärast, et kartis oma turvalisuse pärast, vahendab The Guardian.

Seetõttu jäi Rajapaksal väidetavalt maha neljast lennust Araabia Ühendemiraatidesse ning ta pidi koos abikaasaga naasma lähedalasuvasse sõjaväebaasi.

Kuni ta on veel president, ei ole võimalik Rajapaksat arreteerida. Seepärast eeldatigi, et ta üritab veel enne ametlikult ametist lahkumist välismaale sõita. Presidenti süüdistatakse korruptsioonis ja selles, et ta lasi Sri Lanka majanduse täielikult põhja.

Põgeneda üritas teisipäeva hommikul ka tema noorem vend Basil Rajapaksa, kes töötas saareriigis rahandusministrina.

Laupäeval tungisid kümned tuhanded meeleavaldajad Sri Lanka riigipea ning peaministri residentsidesse. Inimesed rõhutasid, et ei lahku riigijuhtide residentsidest enne seda, kui president ja peaminister on ametist lahkunud.

Sri Lanka majandus on kokku kukkumas ning riik ei saa endale imporditud nafta ostmist lubada. Peaminister ütles, et Sri Lanka suurima nafta- ja gaasifirma Ceylon Petroleum Corporationi võlg ulatub juba praegu 700 miljoni dollarini ning seetõttu ei ole ükski riik ega organisatsioon maailmas valmis riiki kütusega varustama. Kogu Sri Lanka riigivõlg ulatub üle 50 miljardi dollari.

Saareriigis on terav nappus nii kütusest, imporditud toiduainetest kui ka ravimitest. Riigis on suletud kõik koolid ning mõne nädala eest soovitati inimestel piirata isegi tee joomist. Rahvas süüdistab tühjas riigikassas Rajapaksade perekonda, kes on paarkümmend aastat võimul olnud.