Politoloog Tõnis Saarts sõnas Delfile, et seda, kas Jaan Tootsil on lootust saada Keskerakonna esimehe koht endale, on veel liiga vara kommenteerida. Tema hetkel aga Tootsil šanssi ei näe, sest tegu pole nii tuntud poliitikuga. Ka politoloog Ott Lumi ei näe Tootsil võimalust saada esimehe kohta endale.

Keskerakonna peasekretäri Andre Hanimäe andmete põhjal on Jaan Tootsi kandidatuuri esitanud Valgamaa piirkonna Valga osakonna juhatus, Saaremaa piirkonna juhatus, Haabersti piirkonna juhatus, Mustamäe piirkonna juhatus, Tartu linna piirkonna juhatus, Tartu linna piirkonna seenioride juhatus, Seenioride kogu juhatus, Ida-Virumaa piirkonna Alutaguse osakonna juhatus ja Ida-Virumaa piirkonna Toila osakonna juhatus – ehk neli piirkonda 26st Keskerakonnal olevatest piirkondadest.

Augustis toimub Keskerakonna kongress, kus muu hulgas valitakse erakonnale esimeest. Kuigi juunis veel ennustati, et erakonna esimehe kohale kandideerib nn Mustamäe kuningas Lauri Laats ise, siis nüüd kinnitas Laats, et nad esitavad esimehe kohale lisaks Jüri Ratasele ka Jaan Tootsi. Laats märkis, et arutelude käigus on talle korduvalt pakkumist tehtud, kuid leiab, et praegune esimees on see, kes võiks erakonna viia märtsikuistele riigikogu valimistele. Laats kogus kohalikel valimistel praegusest erakonna esimehest Jüri Ratasest üle 5000 hääle rohkem.

„Küll aga esitas Mustamäe piirkond esimehe kohale kaks kandidaati – Jüri Ratase ja Jaan Tootsi –, seda eeskätt põhjusel, et konkurents on alati edasiviiv jõud,“ ütles Laats ning märkis, et ise loodab erakonnakaaslaste toetusele juhatusse kandideerimisel.

Tootsile endale oli uudis Mustamäe kandidatuurist ootamatu. „Mind on esimehe kandidaadiks esitanud mitu piirkonda, aga Mustamäe tuleb mulle üllatusena,“ sõnas Toots.

„Eks pole oluline, mitu neid piirkondi on, aga nähakse, et on mure, ja soovitakse, et minu nimetamisel oleks ka teised põhimõtted esindatud,“ ütles Toots. Ta lisas, et Ratasega suhtuvad nad üksteise konkurentsi positiivselt. „Meil on väga selge arusaam, et erakonnas toimuvad valimised, mitte ei nimetata lihtsalt ühte inimest esimeheks,“ sõnas Toots. „Ma ei kandideeri Jüri Ratase vastu, vaid oma valijate poolt.“

Praegune Keskerakonna esimees Jüri Ratas ütles, et tema igati tervitab Tootsi kandidatuuri. „Konkurents on alati hea ja erakonna liikmed saavad siis otsustada kahe kandidaadi vahel,“ ütles Ratas ja lisas, et alternatiiv on positiivne. „Mina suhtun sellesse (Tootsi kandideerimisse – toim) hästi.“

Erakonna kaks leeri

Juunis kandideeris Jaan Toots Keskerakonna volikogu esimeheks, kuid vaid ühe häälega säilitas volikogu esimehe koha Tõnis Mölder. Hääled jagunesid toona Möldri kasuks 50 : 49, üks sedel tunnistati kehtetuks. Toots ütles, et volikogu esimehe valimised näitasid, et usaldus tema suhtes on erakonnas olemas.

„Ma kandideeriks, sest osad piirkonnad näevad mind juhina ja mul on suur usaldus,“ ütles Toots ja märkis, et Jüri Ratase „vastu“ ta kindlasti ei kandideeri. „Ma kandideerin ikka oma valijate poolt, mitte kellegi vastu,“ ütles ta.

Toona spekuleeriti, et taoline napp võit tähendab, et erakonna sees käärib ning võitlus ei ole Tallinna (Tõnis Mölderi) ja Tartu (Jaan Tootsi) vaheline.

Eesti Ekspress kirjutas, et Möldrit peetakse selle leeri esindajaks, mida veavad partei esimees Jüri Ratas ja fraktsiooni esimees Jaanus Karilaid. Nendega ei ole osa erakonnast rahul, sest just Ratase ja Karilaiu näägutamine tõi kaasa Keskerakonna väljaviskamise Kaja Kallase valitsusest. Samuti oli toona kõvasti kukkunud partei reiting.

Teise leeri erakonnas moodustavad Tallinna linnapea Mihhail Kõlvarti pooldajad. Partei Tartu rakukest juhtivat Jaan Tootsi ei paigutata Kõlvarti bändi, pigem kehtis tema puhul põhimõte, et sinu vastase vastane on sinu sõber.