Reedel hoiatas Venemaa poliitiline ladvik Leedut karmide meetmete eest, kui too mõnede kaupade veo keelust Venemaa ja Kaliningradi vahel ei loobu. Venemaa välisministeeriumi esindaja Maria Zaharova ütles pressile: „Kui olukord lähipäevil ei stabiliseeru, siis Venemaa võtab Leedu ja Euroopa Liidu vastu kasutusele karmid meetmed. See probleem on võtnud liiga kaua, et laheneda.“

Esmaspäeva hommikul tegi Kaliningradi oblasti kuberner Anton Alihhanov avalduse, milles nõudis Venemaalt vastumeetmena täielikku kaupade liikumise keelustamist läbi kolme Balti riigi. Kuberneri ettepaneku põhjal tuleks keelustada kaubavedu ka kolmandatest riikidest pärist kaupadele. Seni Kreml palvele reageerinud pole.

Alihhanovi sõnul leevendaks otsus Kaliningradi sadamate sanktsioonidest tekkinud raskuseid. „See annab tegevust merevedajatele ja annab tööd Kaliningradi sadamatele, mida EL-i piirangud on tugevalt tabanud,“ sõnas kuberner.

Sanktsioonide karmistamise taustal pelgavad Euroopa Liit ja ettevõtjad, et Venemaa jätab Nord Streami gaasitrassi kauemaks suletuks, kui esialgu teatatud kümme päeva. Euroopa Liidu liidrid ja Saksamaa on üritanud Kaliningradi kaubaveo piirangust tekkinud vastasseisu kulisside taga ka lahendada, kuid allikate kohaselt suhtub Leedu Kremli-vastaste meetmete leevendamisse skeptiliselt.

Jaga
Kommentaarid