Töötu mees valmistas rünnakut ette mitu kuud. Reedel toimunud rünnakus tulistas ta liberaalse partei kampaaniaüritusel osalenud Abet selja tagant kaks korda. Tapja võeti kohapeal kinni.

Mehe naabrid ütlesid Reutersile, et Yamagami oli erakliku loomuga veidrik, kes vestluskatsetele ei reageerinud. Jaapani meedia teatel uskus tapja, et Abe on süüdi ususekti propageerimises, millele ta ema kogu oma varanduse annetas. Millise ususektiga tegu oli, pole täpsustatud.

Relva valmistas tapja internetist ostetud terastorudest ja muudest detailidest. Mõrva planeerimiseks kulunud kuude jooksul külastas ta ka teisi üritusi, kus Abe osales. Päev enne mõrva käis ta Abet kuulamas 200 kilomeetri kaugusel toimunud üritusel. Rahvusringhäälingu andmeil kaalus ta ka pommirünnakut, ent otsustas tulirelva kasuks.

Täna toimuvad Jaapanis parlamendivalimised, kus ka enne hääletust näitasid küsitlused peaminister Fumio Kishida liberaaldemokraatliku partei võitu. Partei endise juhi Abe mõrvaga seotud kaastundelaine võib partei toetust viimasel hetkel veelgi tugevdada, märgib Reuters.