„Hea helikvaliteet on kahtlemata kõrvaklappide üheks olulisimaks omaduseks ning tänapäeval kõrvaklappe valides on positiivne see, et ka juhtmeta pisikeste klappide kasuks otsustades ei pea mööndusi tegema heli kõla osas,“ kirjeldab tehnoloogiaekspert ja Huawei koolitusjuht Jekaterina Mishina kaasaja kõrvaklappide professionaalseid helisüsteeme ning toob mõned näited kõrvaklappide tehnilistest omadustest, mis aitavad tekitada ülima kuulamiskogemuse.

Kahehelisüsteemi eelised

Suure eraldusvõimega kahehelisüsteem on üks sellistest kõrvaklappide omadustest, mis tagab kasutajale eriti rikkaliku kuulamiskogemuse.

„See tähendab, et helide sagedusvahemik on äärmiselt lai ning kuulaja kõrvuni jõuavad selgelt nii kõrged helid, bassid kui ka kogu vahepealne skaala. Seega muusikat nautides tekib tunne, justkui viibiks elaval kontserdil,“ selgitab Mishina kahehelisüsteemi olemust ning toob näite, et kõrvaklappide lipulaev Huawei FreeBuds 2 Pro on üheks selliseks laia sagedusvahemikuga juhtmevabade kõrvaklappide mudeliks, kus bass ulatub koguni 14 hertsini ja kõrgemad sagedused 48 kilohertsini.

Mürasummutus aitab keskenduda

Lisaks helikvaliteedile seavad tehnoloogiafirmad kõrvaklappidele jätkuvalt uusi standardeid ka mürasummutamisel. See tähendab, et tehnoloogia jälgib kasutaja ümber olevat müra ja summutab selle.

„Olgu eesmärgiks rahvarohkes kontoris tööle keskendumine või meditatsiooni läbiviimine ja soov väliseid helisid vaigistada – mürasummutustehnoloogia on üks sellistest parameetritest, mis aitab saada veelgi rikkalikumat helikogemust,“ selgitab tehnoloogiaekspert. Näiteks FreeBuds 2 Pro kolmest ülitundlikust mikrofonist koosnev ANC 2.0 mürasummutussüsteem aitab vaigistada helisid erinevatel sagedustel, olgu selleks taustamüra ühistranspordis, inimeste jutuvadin lemmikkohvikus või kliimaseadme undamine koduses keskkonnas.

Kristallselged kõned isegi valjemas keskkonnas

Välise müra vaigistamine ei tule tegelikult kasuks ainult muusika kuulamisel, vaid ka teistega suhtlemisel. Igaüks on kogenud seda tunnet, kui õues helistades on näiteks tugeva tuule tõttu telefonikõne häiritud.

„Uue põlvkonna kõrvaklappidel on kvaliteetsemate kõnede läbiviimiseks sisse viidud innovaatiline vaikse kõne funktsioon, mis võimaldab peakomplektil inimhääli tabada ja neid selgemaks muuta, samal ajal taustamüra vähendades. Sellise mürasummutussüsteemi abil on mikrofoni sisenevat inimkõnet hästi kuulda isegi valjemas keskkonnas,“ selgitab Mishina müra vähendamise algoritmi.

Näiteks Huawei FreeBuds Pro 2 mürasummutussüsteem, mis suudab muuhulgas blokeerida kuni 5 m/s tugeva tuulemüra, on ära õppinud üle 100 miljoni hääleproovi, et kõrvaldada kõnest kõikvõimalikud häirivad taustaelemendid.

Niisiis, olgu eesmärgiks kõrvaklappidest erinevatel sagedustel muusika nautimine, lõõgastavate loodushelidega meditatsiooni kuulamine või tasutamüradest sõltumatu telefonikõne – tehnoloogiaekspert soovitab suurepärase helikogemuse saamiseks jälgida eeskätt just peakomplekti helisüsteemi ja müravaigistamise funktsioonide omadusi.

Jaga
Kommentaarid