„COVID-19 on tagasi, oleme kollasel ohutasemel,“ ütles peaminister Kaja Kallas lisades, et 29. juunil soovitati Eestis kolmandat vaktsiinidoosi ka riskirühmadele. „Selle võiksid inimesed enne sügist ära teha.“

Koalitsioonikõnelustest rääkides nentis peaminister, et reformierakond on omalt poolt kõik andnud ning neil enam kompromissideks ruumi ei ole. „Mul on tunne, et oleme teinud kõik, aga lõpuks see taandub küsimuseni, kas tahe kokkuleppeks on. Meil see kindlasti on. Loodan, et need kokkulepped lõpuks sünnivad, aga meie oleme nii palju kompromisse teinud, et eesmärk ei saa olla ainult leping, vaid ka see, et koostöö pärast ka toimiks. Ei saa, et üks saab maksimumi ja teised peavad kompromisse tegema,“ ütles Kallas. Küll aga on koalitsioonikõnelustel jõutud kokkulepeteni näiteks kõrghariduse rahastuse (kokkuleppe kohaselt rahastus tõuseks 15%), eestikeelse hariduse ülemineku (2024 koolid eestikeelseks) ja riigikaitse osas. Samuti lepiti kokku, et aktiisilangetust ei toimuks.

Peamisteks probleemkohtadeks paistavad olevat küsimused peretoetuste ja elektrihindade toetuste osas. „Peretoetustes Isamaa nõuab oma maksimumi,“ ütles Kallas. Elektritoetuste erimeelsus tuleneb erinevast arusaamast, kas toetus peaks olema vaid kütteperioodil või peaks abi pakkuma pikemalt. „Tasuta elektrit pole olemas, see on nagu kommunism. See tuleb maksumaksja taskust. Sotsid on näiteks meiega ühel meelel, et räägime kütteperioodist.“

Minister Lauri tõi energeetiaprobleemidest rääkides välja, et talv saab olema raske. „Me kõik oleme aru saanud, et lähenev talv tuleb väga keeruline ja raske - nii hinnataseme mõttes kui ka gaasinappuse mõttes. See pingutus peab olema meil ühine, kuna Venemaa on meie naabreid gaasist välja lülitanud.“ Lauri kutsus kõiki - nii eraisikuid kui ka ettevõtteid - üles eelkõige ise tegutsema ja energiasäästlikkusele mõtlema.

„Kõigil tuleb ette mõelda - energeetiaprobleem ei saa ka selle talvega mööda. Kui on mõeldud energiasäästule, siis on surve hindadele ka väiksem. Keegi ei oota, et me peaks istuma külmas ja pimedas toas. Oluline on mõistuspärane korraldus. Siin saavad ettevõtted ja inimesed ise palju ära teha,“ ütles Lauri.