USA ja Suurbritannia hinnanangul kujutab Hiina endast üha tõsisemat julgeoleku- ja majandusohtu, kuna riik püüab järjepidevalt varastada lääne tehnoloogiat ja mõjutada ka lääneriikide poliitikat, vahendab CNN.

FBI direktori Christopher Wray ja MI5 peadirektori Ken McCallum kinnitusel tehakse tihedat koostööd, et nurjata Pekingi spionaaži- ja häkkimiskatsed.

Lisaks tehnoloogia varastamisele valmistub Hiina oma majandust ette võimalikeks sanktsioonideks, mis võiksid Pekingit tabada Taiwani sõjalise ründamise korra. Selle jaoks jälgitakse praegu pingsalt, kuidas reageerib maailm Venemaa sissetungile Ukrainasse.

„Oleme tähele pannud, et Hiina on juba praegu otsimas võimalusi oma majanduse isoleerimiseks, kui selle jaoks peaks vajadus tekkima,“ selgitas Christopher Wray. „Meie nimetame sellist käitumist vihjeks,“ lisas FBI peadirektor.

Wray viitas Yale'i ülikooli uuringule, mille kohaselt on lääne ettevõtted Ukraina sõja tõttu kaotanud vähemalt 59 miljardit dollarit.

„Ja kui Hiina ründab Taiwani,“ ütles Wray, „võime näha sama asja uuesti, palju suuremas ulatuses.“

McCallum ütles, et Hiina valitsus ja selle varjatud surve kogu maailmas on kõige muutlikum väljakutse, millega lääs peab tulevikus silmitsi seisma.

„See võib tunduda abstraktne, kuid see on tõeline ja rõhuv,“ ütles ta. „Me peame sellest rääkima, peame tegutsema.“