„Tänasin Putinit kogu toetuse eest, mida tema valitsus on meile andnud. Lisaks palusin abi laenudega, et importida Sri Lankale kütust,“ ütles Rajapaksa Interfaxi vahendusel.

Sri Lanka peaminister Ranil Wickramasinghe teatas varem, et saareriigi majandus on kokku kukkumas ning riik ei saa endale improditud nafta ostmist lubada. Peaminister ütles, et Sri Lanka suurima nafta- ja gaasifirma Ceylon Petroleum Corporationi võlg ulatub juba praegu 700 miljoni dollarini ning seetõttu ei ole ükski riik ega organisatsioon maailmas valmis riiki kütusega varustama.

Sri Lankal on terav nappus nii kütusest, improditud toiduainetest kui ka ravimitest. Riigis on suletud kõik koolid ning mõne nädala eest soovitati inimestel piirata isegi tee joomist. Rahvas süüdistab tühjas riigikassas Rajapaksade perekonda, kes on paarkümmend aastat võimul olnud.

Juuni alguses võttis riik vastu lasti Vene naftat, et taaskäivitada tootmine saareriigi ainsas rafineerimistehases. Siberist pärit toornafta seisis Sri Lanka energeetikaministri Kanchana Wijeskekera sõnul pealinn Colombo lähedal üle kuu aja, sest riik ei suutnud kokku saada selle eest maksmiseks vajalikku 72,6 miljonit dollarit.

Kriisi leevendamiseks on lubatud hoogustada rahatrükki ning tegi peaminister tegi möödunud kuul ettepaneku erastada Sri Lanka riiklik lennufirma Srilankan Airlines. Loetletud meetmed võiksid tema hinnangul hoida majandust pinnal, ehkki lähikuudel on Sri Lanka riigikassa endiselt tühi ning olukorra paranemist oodata ei tasu.