Peaminister Kallase sõnul on Eesti ratifitseerimisprotsessiga loodetavasti üks kiiremaid. „Kinnitasin juba kevadel oma Soome ja Rootsi kolleegidele, et neil pole NATO-s paremat sõpra kui Eesti. Tervitame nende liitumist NATO-ga kahel käel ning teeme omaltpoolt võimalikult kiiresti kõik vajalikud sammud. Just allkirjastas Eesti alaline esindaja NATO juures suursaadik Jüri Luik koos ülejäänud 29 liitlasega Brüsselis liitumisprotokollid ning pidasime kohe valitsuse erakorralise istungi. Tegime ettepaneku, et juba homme koguneks riigikogu ratifitseerimist arutama,“ märkis peaminister Kallas.

Peaminister Kaja Kallas sõnas, et tegu on ajaloolise pöördepunktiga. „Peagi kuulub NATO-sse kogu Põhjala ja Balti regioon. See tugevdab nii kogu regiooni kui ka terve alliansi kaitset. Vaid pool aastat tagasi nõudis Venemaa ultimaatumitega NATO uste sulgemist, kuid NATO on ühtsem kui kunagi varem ja loodan, et on peagi kahe võimeka liitlase võrra tugevam,“ sõnas peaminister.

Soome ja Rootsi esitasid taotlused NATO-ga liitumiseks 18. mail 2022. NATO riigi- ja valitsusjuhid otsustasid eelmisel nädalal Madridi tippkohtumisel kutsuda Soome ja Rootsi NATO-ga ühinema. Täna, 5. juulil allkirjastati Brüsselis liitumisprotokollid. Soome ja Rootsi liikmeks saamiseks on vajalik, et kõik liitlased protokollid heaks kiidaksid oma õiguse kohaselt. Eestis peab protokollid ratifitseerima riigikogu.