Möödunud reedel ütles ta ERRile, et koalitsioonikõneluste venimine teeb ta murelikuks. „Mina loodan, et pühapäevaks saab ikkagi mingisugune selgus majja. Kas minnakse selle kolmikliiduga edasi või on tegemist vähemusvalitsusega või on mingisugune muu lahendus, sest niimoodi see kindlasti jätkuda ei saa,“ lausus ta.

Nüüdseks on käes esmaspäev ja kõneluste lõpp veel ei terenda. „Koalitsioonikõneluste õnnestumine sõltub kõneluste osalisetest ja erilist vastutust kannab see, kes need koalitsioonikõnelused kokku kutsus. Enamusvalitsus suudab parlamendile toetudes tulemuslikult töötada,“ kommenteeris Karis täna olukorda Delfile.

„Eesti vajab kiiresti parlamendi enamuse usaldusega valitsust, mis viib Eesti inimesed läbi inflatsiooni ja sügisel-talvel ees ootavate energiahindade katsumustest. Endiselt on üliterav Venemaa alustatud sõja järel Euroopat taganud julgeolekukriis,“ jätkas ta. „Need on peamised Eesti ees seisvad suured mured järgmiste kuude jooksul enne riigikogu valimisi. Seda võiksid ka koalitsioonikõnelejad meeles pidada. Olen koalitsiooniläbirääkimisi pidavate erakondade juhtidega suhelnud ning neile ka seda südamele pannud.“

Milles kindlat kokkulepet veel ei ole?

  • energiahindade kompenseerimine

  • eestikeelsele haridusele üleminek

  • peretoetuste tõstmine

Seda, millal võiks koalitsioonilepe valmis saada, ei osanud näiteks eile erakondade esindajad öelda. „Kas ja millal jõutakse kokkuleppele, seda ma ei oska öelda ja ei hakka ka ette prognoosima,“ sõnas Isamaa juht Helir-Valdor Seeder.