Kakabaveh ütles ajalehele Dagens Nyheter, et Rootsi müüs kurdid NATO liikmeks saamise eest maha. Sotsiaaldemokraatide valitsuse mitmel otsustaval hääletusel päästnud Kakabaveh ähvardas Rootsi TV4 teatel nüüd välisminister Ann Lindele umbusaldushääletuse korraldada, vahendab Yle Uutiset.

Sõltumatu Kakabaveh on varem sotsiaaldemokraatidega kokku leppinud oma toetuse tingimustes, mille hulgas on see, et Rootsi jätkab terroriorganisatsiooni Islamiriik vastu võitleva kurdi rühmituse YPG toetamist ja süvendab koostööd selle poliitilise tiiva PYD-ga.

Eile Türgiga sõlmitud kokkuleppes lubatakse aga, et Rootsi ja Soome ei toeta YPG-d ega PYD-d.

„See on Rootsi valitsuse, NATO riikide ja [NATO peasekretäri Jens] Stoltenbergi poolt reetmine. Nad reedavad terve grupi, mis vabastas enda ja kogu maailma Daeshi käest,“ kurjustas Kakabaveh.

Rootsi peaminister Magdalena Andersson üritas täna hommikul Rootsis elavaid kurde rahustada, öeldes, et kellelgi, kes ei ole terrorismiga seotud, põhjust muretsemiseks ei ole.

„Järgime alati Rootsi seadusandlust. Me ei anna kunagi välja Rootsi kodanikke,“ kinnitas Andersson TV4 hommikuses uudistesaates „Nyhetsmorgon“.

Rootsi televisioonile SVT antud intervjuus ütles Andersson, et kokkulepe Türgiga ei tähenda praktikas eriti suuri muutusi.

Dagens Nyheteri teatel on aga Türgi juba andnud Rootsi julgeolekupolitseile Säpole üle kurdide nimekirja, kelle väljaandmist ta nõuab. Dagens Nyheteri andmetel on Säpole üle antud vähemalt kümme nime.

Neil isikutel on Türgi väitel side terroristlikuks kuulutatud Kurdistani Töölispartei ehk PKK-ga.