„Norra välisministeeriumis lükati tagasi FGUP Gosudarstvennõi Trest Arktikugoli taotlus saada luba kaupade transpordiks Barentsburgi. Seda tegevust põhjendati Venemaa-vastaste sanktsioonidega. Samal ajal käib jutt toidukaupadest Vene kaevuritele, kes töötavad selles asulas,“ kirjutas Kossatšov. „Oma tegevusega rikub Norra Pariisi kokkuleppe paragrahvi 3 sätteid.“

Kossatšov tuletas meelde, et Svalbardi saarestiku staatus rahvusvahelise õiguse järgi määrati kindlaks 1920. aasta Pariisi kokkuleppega Norra, USA, Taani, Prantsusmaa, Itaalia, Jaapani, Hollandi, Suurbritannia ja Rootsi vahel. Nõukogude Liit ühines kokkuleppega 1935. aastal ja Venemaa on Nõukogude Liidu õigusjärglane.

Kossatšovi sõnul tunnustasid pooled Norra täielikku ja absoluutset suveräänsust Svalbardi saarestiku üle, aga tingimustel, mis määrati kindlaks Pariisi kokkuleppega.

„Oma tahtliku otsusega püüavad Norra võimud Vene kaevurid toiduainetest ilma jätta, mis on oma sisult amoraalne. See rikub inimõigusi ja humanismi põhimõtteid,“ kurtis Kossatšov.

Jaga
Kommentaarid