Saksa Alpides kogunevad pühapäevast teisipäevani juhtivate tööstusriikide (G7) juhid. Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi osaleb külalisena esmaspäeval videokõnega. AP allikate kohaselt peaks president Joe Biden kohtumisel teatama, et USA saadab Ukrainale lisanduvat varustust, muu hulgas ka NASAMSi õhutõrjesüsteemi.

Tegu on Norra päritolu süsteemiga, mis pakub nii kesk- kui pikamaakaitset. Sama süsteemi kasutab USA Washingtoni Valge Maja ja Kapitooliumi õhuruumi kaitseks. Lisaks hõlmab uue abipaketiga saadetav varustus suurtükivägede laskemoona ja radareid, toetamaks Ukraina vägesid Donbassis.

Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz tahab kohtumisel arutada ideid „Ukraina Marshalli plaanist“, panemaks paika rahastuse põhijooned. Kuna sõjakahjud kasvavad iga päevaga, siis hetkel arutatakse vaid üldisemaid rahastuse viise. Scholzi sõnul on Ukraina ülesehitamine mitme põlvkonna ülesanne.

G-7 riikide majandusjuhid leppisid eelmisel kuul kokku Ukraina rahalises toetamises 19,8 miljardi dollariga. Eesmärk on riigi põhiteenuseid käigus hoida ning riiki majanduslikult kaitsta.

Jaga
Kommentaarid