„Peame tegema ühiselt tööd, et vähendada oma tarbimist, et tekiks manööverdamisruumi,“ ütlesid Prantsusmaa suurte energiaettevõtete Engie, EDF-i ja Totali tegevjuhid täna avalikus kirjas, mille avaldas nädalaleht Journal du Dimanche.

Engie, EDF-i ning TotalEnergiesi tegevjuhtide Catherine MacGregori, Jean-Bernard Levy ja Patrick Pouyanne'i allkirjastatud kirjas viidati Venemaa gaasitarnete järsule langusele ning hooldusprobleemide tõttu piiratud elektritootmisele, mille tagajärjel ähvardab riiki energiakriis.

Prantsusmaa eesmärk on täita oma gaasihoidlad varasügiseks, ütles riigi peaminister Elisabeth Borne neljapäeval. Riigi gaasihoidlate täituvus on praegu 59%.

Nagu teisedki Euroopa riigid, rabeleb Prantsusmaa leidmaks alternatiivseid energiallikaid olukorras, kus pikalt on sõltutud Venemaa gaasist.

„Suve jooksul tegutsemine võimaldab meil olla paremini valmis järgmise talve alguseks, eelkõige et suudaksime säilitada oma gaasivarusid,“ ütlesid energiaettevõtete juhid oma kirjas, lisades, et jõupingutused tarbimise piiramiseks peaksid olema „viivitamatud, kollektiivsed ja massilised“.

Ettevõtted viitasid kirjas omaenda jõupingutustele leida uusi gaasiallikaid ja ehitada Le Havre'i põhjasadamasse ujuv veeldatud maagaasi (LNG) terminal.