Peterburis toimunud kohtumise stenogrammis väljendas Lukašenka Putinile oma „stressi“ seoses väidetavate Valgevene piiri lähedal toimuvate lendudega, mida korraldavat Ameerika Ühendriigid ja NATO ning kus nood treenivad väidetavalt tuumalõhkepeade kandmist.

Ta palus Putinil kaaluda „peegelreaktsiooni“ NATO lendudele või arendada Venemaa hävitajatel, mis praegu on paigutatud Valgevene territooriumile, välja tuumalõhkepeade kandmise võimekus.

Putin vastas, et USA lendudele ei ole tarvis vastata ja soovitas hoopis Valgevenel muuta oma lennukid Su-25 tuumavõimeliseks.

„See moderniseerimine peaks toimuma Venemaa lennukitehastes, kuid me lepime teiega kokku, kuidas seda teha. Ja vastavalt [kokkulepetele] alustame lennumeeskondade koolitamist,“ ütles Putin.

Kohese abina lubas Putin, et Venemaa annab lähikuudel oma liitlasele Valgevenele tuumavõimekusega raketisüsteemid Iskander-M.

Putin ütles Lukašenkale, et saadetavad raketisüsteemid saavad kasutada nii ballistilisi kui tiibrakette, nii tava- kui ka tuumaversioone, vahendab CNN.

Jaga
Kommentaarid