Peaminister Kaja Kallas ütles eile Euroopa Ülemkogu arutelu järel, et Euroopa Komisjon peab end energiahindade küsimuses kokku võtma ja ohjad haarama, et lahendusi paremini koordineerida.

„Et Euroopa Komisjon koordineeriks tegelikult ka seda pakkumise poolt. Teame, et mitmed liikmesriigid on näiteks teinud otsuse tuumaenergiast loobuda. Kas poleks mõistlik neid otsuseid 12 kuud edasi lükata, selleks, et ei tekiks vaakumit ja meil tekiks nö täiuslik torm mitmelt poolelt? Kurb tõdeda, et energeetikavolinik on Euroopa Komisjonis Eesti volinik [Kadri Simson] ja väga palju kriitikat oli selles suunas, et ei ole tehtud seda, mida võibolla oleks pidanud tegema Komisjoni poolt – koordineerimine, lahenduste pakkumine, aktiivne töö,“ märkis Kallas.

Kadri Simson kirjutas seepeale täna ühismeedias, et Ülemkogu järel kohtuvad esmaspäeval Luksemburgis taas ELi energeetikaministrid, et arutada energiaturu olukorda ja Euroopa varustuskindlust. „12 EL-i riiki on täna kas osaliselt või täielikult Vene gaasist ära lõigatud. Aasta algul tehtud EL-i kriisiplaane võib iga kell vaja minna ning liikmesriigid peavad tagama, et nende riiklikud kavad on rakendamiseks valmis,“ kirjutas Simson.

Simson tõi oma postituses välja energiaostuplatvormi senised töövõidud: „Eelmisel nädalal saime gaasitarnete suurendamise osas kokkuleppele Iisraeli ja Egiptusega, äsja süvendasime koostööd Norraga ning läbirääkimised on lõpusirgel Aserbaidžaanist gaasi importimise osas,“ kirjutas Simson.

Lisaks leiab energeetikavolinik, et ühine gaasiostmine nõuab liikmesriikidelt üksmeelt ja koordineeritud tegutsemist. „Venemaa manipuleerimine ja väljapressimine hoiab üleval ka gaasi hinda, mis omakorda mõjutab elektriarveid. Hinnatõusu mõju leevendamiseks ning eelkõige kõige vähem kindlustatute kaitseks andis Komisjon liikmesriikidele soovitused juba oktoobris. Soovitan ka praeguse koalitsiooni kokkupanijatel seda tööriistakasti kasutada, teised Euroopa riigid Saksamaast Soomeni ning Hollandist Hispaaniani on sealt oma inimeste kaitseks abi saanud,“ soovitab Simson.

Simsoni sõnul tekitab energeetikaministrite seas lahkarvamusi, kas ja kuidas peaks muutma EL-i elektrituru toimimist, sh ka see, kas tuumaenergia kasutamise pikendamine on mõistlik. „Komisjon ei saa viimase osas ühegi riigi eest otsustada, oma energiaallikate valimine on Euroopa aluslepingute kohaselt liikmesriikide suveräänne õigus. Esmaspäevased arutelud ei saa olema kerged, aga need on üliolulised selleks, et saaksime ühtselt ja parima võimaliku valmisolekuga talvele vastu minna,“ kirjutas Simson.