Venemaa välisministeeriumi esindaja Maria Zahharova teatas, et Washingtoni käitumist arvestades on Kremli hinnangul võimatu pidada ameeriklastega läbirääkimisi mitmetes kahepoolsetes küsimustes.

Lisaks Vene diplomaatide väljasaatmisele Ühendriikidest tõi Zahharova mõneti üllatuslikult välja ka möödunud nädala alguses lõkkele puhutud Kaliningradi nn blokaadi, milles Venemaa võttis selgelt Leedu-vaenulik positsiooni, ehkki Leedu rakendas transiidi piiramisega vaid Euroopa Liidu ühist neljandat sanktsioonipaketti.

„Raske on nimetada nn kollektiivseks Lääneks Valge Maja administratsiooni selgesõnalistel ettepanekutel dikteeritud keeldu Kaliningradi oblasti raudteetranspordile,“ väitis Zahharova.

Tema sõnul on see üks näidetest USA ebaviisakatest ja üleolevatest katsetest rääkida Venemaaga jõupositsioonilt. „Teeme asjakohased järeldused ja võtame kasutusele asjakohased meetmed,“ ütles Zahharova.

Ehkki USA kõrged ametnikud on korduvalt kinnitanud, et Venemaaga on diplomaatiline läbikäimine pärast Ukraina sõja algust mõeldamatu, väidab Kreml siiski, et jahedates suhetes on süüdi vastaspool.

Väidetavalt olla nendeni jõudnud ametlikke kinnitusi, et Washington kavatseb hoida diplomaatilisi suhteid ja säilitada normaalset läbikäimist kahe riigi diplomaatiliste esinduste toimimiseks. Ent piiranguid seavad sellele Zahharova sõnul hoopis „ameeriklaste järjest vaenulikumad teod“, vahendab Vene meedia.