M5S on üha rohkem Itaaliast Ukrainasse relvade saatmise vastu ning laialdaselt on spekuleeritud, et Conte kaalub erakonna valitsuskoalitsioonist välja viimist, et peatada populaarsuse kukkumist, vahendab Reuters.

M5S eitas seda eile oma avalduses.

„Tänane otsus on keeruline otsus, mille tegemist ei ole ma kunagi ette kujutanud ... aga täna lahkume mina ja paljud teised kolleegid ja sõbrad Viie Tähe Liikumisest,“ ütles Di Maio, kes on ise M5S-i ka juhtinud.

Contega juba kuid tülis olnud Di Maio ei öelnud, kui palju M5S-i parlamendiliikmeid ta kaasa võtab, aga ta teatas, et erakonna lõhenemise tagajärjel ei ole M5S-i fraktsioon enam parlamendis suurim.

„Tänasest alates alustame me uut teed koos inimestega, kes on otsustanud vaadata tulevikku,“ ütles Di Maio, viidates ilmselt oma uue fraktsiooni nimele, mis poliitiliste allikate sõnul saab tõenäoliselt olema Insieme per il Futuro (Koos Tuleviku Eest).

Kui M5S valitsuskoalitsioonist ei lahku, ei jää peaminister Draghi parlamendienamusest ilma, aga enam ei oleks tegemist „rahvusliku ühtsuse valitsusega“, milles eelmise aasta veebruaris kokku lepiti.

M5S, mis triumfeeris 2018. aasta valimistel, kui võttis 33% häältest, on nüüdseks küsitluste järgi üle poole sellest toetusest kaotanud ja täielikus segaduses enne järgmise aasta alguses toimuvaid valimisi.

Di Maio on M5S-i teravalt rünnanud, nimetades seda vastutustundetuks seisukoha tõttu Ukraina sõja suhtes. Samuti on M5S Di Maio sõnul tekitanud valitsusele raskusi vaid mõne protsendipunkti nimel küsitluste tulemustes, olemata selles isegi edukas.

Pühapäeval ütles Di Maio, et Itaalia valitsus peab kaitsma demokraatia ja vabaduse väärtusi, ning lisas, et kuigi kõik tahavad rahu, tahab Venemaa president Vladimir Putin sõda.

Di Maio ütles, et M5S-i juhid ründavad teda „vihkamisega“ ja põhjustavad valitsusele probleeme Euroopa partneritega. „See on ebaküps suhtumine, mis kipub tekitama valitsuses pingeid ja ebastabiilsust,“ ütles Di Maio.