Ühismeediasse tuli Lääne-Harju piirkonna elanikelt täna pärastlõunal teateid ootamatult kärgatanud kõvadest paukudest, mis majad rappuma pani. Spekuleeriti lausa maavärinat, kuid tunnike tagasi teatas Lääne-Harju vald, et tegemist oli ülehelikiirusel lennanud lennukiga, mis oli läinud tuvastuslendu sooritama.

Kaitsevägi teatas äsja, et täna pärastlõunal suundusid kaks Leedu Šiauliai lennubaasis paiknevat Tšehhi õhuturbe hävitajat JAS-39 ülehelikiirusel tuvastuslennule Läänemere kohale.

Mis operatsiooniga täpsemalt tegemist oli, kaitsevägi ei selgitanud. „Kuna alustatud on ametlikku menetlust, siis hetkel ei saa detailsemalt kommenteerida,“ ütles õhuväe teavitusspetsialist Siim-Verner Teder Delfile.

„Ülehelikiirusel lendamine oli vajalik, et jõuda võimalikult kiiresti tuvastamist vajava lennukini ja tagada õhuruumi kaitstus. Sellest tulenevalt võis täna pärastlõunal Loode-Eesti piirkonnas kuulda tugevat plahvatusele sarnanevat müra,“ teatas kaitsevägi.

Põhja-Atlandi Nõukogu otsuse kohaselt valvavad NATO liikmesriikide õhujõud Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi rotatsiooni korras alates 29. märtsist 2004. aastal, kui Balti riigid said NATO liikmeks. 2012. aasta Chicago tippkohtumise raames pikendas Põhja-Atlandi Nõukogu Balti riikide õhuturbe missiooni määramata ajaks.